Monday, April 24, 2023

 

MØTEPUNKTET PARIS

ALAN FURST: MISSION TO PARIS


Boken ble funnet i en bokkasse i Albufeira i Portugal i 2023.

Dersom du som aktiv leser vil la deg underholde med noen historiske hendelser før den annen verdenskrig, litt spenning, litt spionasje samt mye drama, les denne boken av den kjente amerikanske forfatteren Alan Furst.

Handlingen foregår før den annen verdenskrig. Forfatteren må ha foretatt grundige studier om de kompliserte politiske forholdene i denne kritiske tiden. Han viser også stor interesse for filmproduksjon. Den amerikanske skuespilleren Fredric Stahl blir sendt til Paris for å spille i en fransk film med tittelen:» Apres la Guerre». Informasjon om den amerikanske etterretnings arbeid eller mangler på etterretningsarbeid i USA, om Nazi-Tysklands aktive krigsforberedelser, om Frankrike og Englands etterretnings arbeid blir viktige deler av romanen om Fredric Stahls opplevelser. Den mektige amerikanske filmprodusenten Jack Warner fra filmselskapet Warner Brothers engasjeres i arbeidet med å skaffe opplysninger om Nazi-Tyslands skjulte og åpne politikk i Europa. Få lesere i dag kjenner til Jack Warners betydning for amerikansk filmproduksjon? Dersom du leser Errol Flynns selvbiografi med tittel: « My Wicked,Wicked Ways» med den norske tittelen:»Slik var mitt liv», vil du nok få et meget negativ bilde av Jack Warner. Jack Warner og skuespiller Errol Flynn er ikke de eneste offentlige personene som trekkes frem av forfatteren i boka.

Skuespiller Fredric Stahl blir involvert i hemmelige tjenester i USA. Vi får også oppleve Paris før krigen fordi forfatteren gir oss en detaljert beskrivelse av byen i 1938. Påvirkningsagenter var også viktig i 1938.Fransk motstandsarbeid og opprustning måtte bli redusert. Fredsarbeid var bare dekk operasjoner fra Nazi-Tyskland som planla krig mot Frankrike. Spennende bok som inkluderer flere aktuelle saker som Ungarns historie, om spionasje mellom nasjonene, om hvordan film ble laget før krigen, og om personer som vi tror vi kjenner? De kjente amerikanske skuespillerne Clark Gable og Gary Cooper er nevnt i boka.

Bokens handling avsluttes med Nazi-tysklands angrep på Frankrike 10.mai 1940.Frankrike kapitulerte 21.juni 1940.

Forfatteren Alan Furst er kjent for sine historiske spionromaner. Han ble født i New York den 20.februar 1941.Utdannet fra Horace Mann school, Overlin College i 1962 og Penn State i 1967.Arbeidet som journalist i mange år blant annet for avisen «International Herald Tribune». I flere år bodde forfatteren i Paris. Han har også undervist ved University of Montpelier i Frankrike.

Alan Furst.: Møtepunktet Paris.Original tittel: Mission to Paris. 2021.347s.

Tedd Urnes

24.04.2023

No comments: