Sunday, May 16, 2021

 

 

KRIGSSEILERE FRA NORD TROMS

DET NØYTRALE NORGE


Fra 1. september 1939 til 9.april 1940 førte Norge en nøytralitets politikk med hensyn til de krigførende land i Europa- men bare offisielt. Nazi-Tysklands politiske og militære ledere var av en annen oppfatning enn den norske regjeringens politikk. Den norske nøytralitets politikken skulle bare tjene Nazi-Tysklands egne interesser. Norge skulle fortsette med transport av nødvendige forsyninger til Tyskland uten forstyrrelser fra andre land. Norsk nøytralitet innen internasjonal skipsfart skulle ikke komme England til gode. Skip med last til England var ikke fredet men fritt vilt for den tyske marinen. I samme periode var også norske skip  med last til Nazi-Tyskland utsatt for angrep og sabotasje fra en ukjent sabotasjegruppe: «Wollwebers skipssabotasje organisasjon». Historikeren Lars Borgersrud har utgitt boken om gruppen med tittel: « Fiendebilde Wollweber.Svart propaganda i kald krig» og boken:» Nødvendig innsats.Sabotørene som skapte den aktive motstanden». «Wollweber gruppen» var ledet av Sovjetunionen.

KRIGSSEILER

En krigsseiler er altså ikke en person som tok hyre på norsk skip fra 9.april 1940. Norske sjømenn var utsatt for livstruende situasjoner fra 1. september også. Tallet på norske skip som ble senket kan være litt usikkert. Likevel mener forfatteren at minst femti norske skip ble senket av den tyske marinen.

Vi har navnene på noen av skipene: « Varild», « Biarritz», « D/S Arcturus», « D/S Stuart», « D/S Dronning Maud», « D/S Steinstad», « D/S Glitrefjell», « D/S Svartøn», « D/S Føina» og « D/S H.C. Flood».

KILDER

Den brutale historien om krigsseilere blir fortalt ved bruk av henvisninger til rapporter fra sjømenn, rapport fra familiemedlemmer, sjøforklaringer og rapporter fra de tyske ubåtloggene. Forfatteren har også funnet navnene på de tyske ubåt kapteinene som senket norske skip samt historien om ubåtenes skjebne. En detaljert biografi over de tyske ubåtkapteinene er også publisert. Bortsett fra en sjømann fra Estland, Bruno Hannile, dominerer historiene norske sjømenn fra Troms. Bruno Hannile omkom etter «D/S Ingerfem» forlis i 1942.

Fremstillingen er skrevet på en nøktern måte. Vi finner få forsøk på å skape en romanform av rapportene. Fakta er fakta – brutale og harde data.

Blant de mange personlige rapportene og intervjuene, vil jeg fremheve rapporten fra Nanna Jakobsen. Rapporten finnes under kapitlet med tittel:» Angstens iskalde klo». Rapporten ble publisert i 2007 med tittel: «Lille Nannas erindringer».


En liste over omkomne krigsseilere fra Troms med personlig biografi er utarbeidet. 172 navn er ført opp på listen som kan være litt usikker.

Boken er den andre i en serie på tre bøker om krigsseilere fra nord med fokus på tromsværinger i tiden 1939 til 1945.

Roger Albrigtsen: krigsseilere fra nord Troms. Forlaget Kristiansen 2021.

Tedd Urnes

16.05.2021

 

 

 

 

No comments: