SLUTTEN PÅ HISTORIEN
Den kjente svenske forfatteren og journalisten Jan Guillou
har gjort et ærlig forsøk på å forklare alle om « Det store århundret». I boken
med tittel:» Slutten på historien» har forfatteren viet all oppmerksomhet de
politiske og sosiale forhold på 1990- tallet. Vi befinner oss mest i den
svenske verden. Økonomiske kriser, forfallet i sosialdemokratiet i Sverige,
fremmedfrykt, høyreekstremismen, og litt om Sverige og den annen verdenskrig,
er noen av stikkordene som vil kunne dekke innholdet av boken. Hovedpersonen i
romanen er Eric Letang som leder et advokatfirma i Stockholm, og medlemmer av
familien Lauritzen.
FORFATTERENS KRAV TIL LESEREN
Dersom leseren ikke har vært interessert i svenske rettsaker
eller svenske politiske forhold, vil nok boken skape forvirring samt en rekke
aktuelle spørsmål: De rettsakene som beskrives i detaljer kan forstås som
produkt av forfatterens fantasi eller et ønske om å føre disse sakene for
retten? Han henviser riktignok til rettsaker som vi kjenner til fra den norske
pressen. Min personlige mening er at forfatteren ønsker å meddele egne
synspunkter på saker som har vært publisert i svensk presse? Den fiktive
personen Eric Letang er nok Jan Guillou kamuflert som en aktiv og samfunnskritisk
advokat. Eric Letang er heller ikke svensk statsborger men fransk. Til orientering
beholdt forfatteren fransk statsborgerskap frem til 1975. Jan Guillou har
fransk far og norsk mor. Fra 1975 har han vært svensk statsborger. Forfatteren
stiller krav til leseren på samme måte som den norske forfatteren Jon Mitchelet
i boken:» Den gule djevelens by « utgitt i1985. Navn på offentlige på personer
som vi antar alle kjenner, blir brukt som eksempler eller som tidsvitner. Her er
listen over noen av de personer forfatteren mener du som leser må kunne
gjenkjenne: Carl Bildt, Ronald Reagan, Errol Flynn, Charles de Gaulle, Olof
Palme, Martin Luther King, Margaret Thatcher, Virginia Woolf, Picasso, Malcolm
X, Henning Sjøstrand, Hjalmar Søderberg, Emilie Flygare-Carlen ,George Bush den
yngre, Al Gore og Pehr Gyllenhammar.
DEN ANNEN VERDENSKRIG OG SVERIGE
Vi møter en meget interessant krigsveteran fra den annen
verdenskrig. Han kommer overraskende til Sverige for å ordne opp i noen
økonomiske krav. Harald Lauritzen er fortsatt en trofast nasjonalsosialist til
tross for det militære og politiske nederlaget i 1945. Han har bosatt seg i
Argentina etter krigen. Krigsforbryter vil han ikke bli kalt. Som SS offiser kjempet
han på Østfronten mot Stalins kommunist regime. Nazi-Tyskland led et alvorlig nederlag
som kunne ha vært unngått. Harald Lauritzen tilhører de mange nazistene som
ikke forandret mening etter krigen.
MAT OG VINKJENNER – EN ENGASJERT FORFATTER
Dersom du ikke har mat lyst før du leser boken, vil nok de
mange avsnitt om mat og matkultur skape en lyst for nye retter. Likevel omtaler
ikke matelskeren Jan Guillou den svenske retten « surstømming».Merkelig at han
ikke prøver å forklare hvorfor retten fortsatt blir presentert I Sverige? Bare
lukten av fisken vil kunne få folk til å rømme landet. Det svenske forsvarte
burde ha kanonkuler med surstrømming som ville skremme vettet av enhver
motstander. Nei, han er nok opptatt av andre retter. Etter å ha notert alle
sider hvor mat og drikke blir nevnt, har jeg kommer frem til disse anbefalte
rettene: Røye fra Ishavet med rømme, agurksalat og ny-poteter, kalvefilet Oscar,
hommercrepe, stuede kantareller, kjøttbuller med potetstappe, tyttebær, pizza,
sjøtunge Walewska, oksefilet Charlernagne, blodkubb med fleskebiter i hvit
saus, silderetter, sylter, syltelabber, kjøttkaker, lutefisk, skinke, ribbe,
blodpølse, medisterpølse, knekkebrød, vørterbrød, kokte poteter, syltede
rødbeter, grøt, fiken, dadler, paprika, grønnsakpaier, salatsorter, snaps,
australsk vin, Jacob’ Creek, Kalkun, rødspette meuniere, flyndre, friterte
blekksprutringer, rosevin, Big Mac, Burger King, sjøkreps, blåskjell, moselvin,
Saint-Emilion vin, rugdebryst med morkelsaus, sildeflyndre på fat, potetstappe,
martiniglass med rekecocktail, frosne Grønnlandsreker, Rhodeisland saus, hvit
burgunder, amerikansk hummer, biff a la Lindstrøm, lasagn, øl, boksegåselever,
og selvsagt den mest berømte retten av alle: Den norske skreien.
OM NORGE OG KUNNSKAP OM NORGE
Jan Guillou burde kjenne nabolandet Norge like bra som
Sverige og Frankrike. Hans norske mor heter Marianne Botolfsen og hans franske
far Charles Guillou. Norge er faktisk blitt omtalt i denne boken.Her kommer et
sitat som dekker de opplysninger om Norge som er viktig: «…han la ut på et lite
foredrag om torsken fra Beringshavet som en gang i februar-mars vandret nedover
langs den norske Atlanterhavskysten for å gyte…». Sitat slutt. Den norske skreien
blir Eric Letangs store norske opplevelse fra et besøk i Oslo! Den norske
turistnæring burde øke innstasen i Sverige. Alt er ikke bare torsk og skrei i
landet-tross alt.
Konklusjon
Boken er nok skrevet med krav om kunnskap om Sverige og
svenske rettsaker samt diverse andre krav. Forfatteren har mye kunnskap om de
politiske forhold i Sverige. Han har egne meninger som han her presenterer via
en fiktiv person. Ikke helt lett å oversette boken til andre språk fordi få vil
forstå innholdet. Og Norge er nok fortsatt et land som han burde ha tatt litt
mer alvorlig.
Jan Guillou: Slutten på historien. 2020.
Tedd Urnes
No comments:
Post a Comment