Tuesday, August 27, 2024

 

BASKA VODA OG GUNNAR STAALESEN

«… også her har han vært forfatteren fra Bergen… også her har norske turister vært…»


Vi som er opptatt av å fremme leselysten til folk, blir begeistret når vi finner norske bøker i bokkasser i fremmede land – eller ukjente byer. Bokkassenes tid er ennå ikke over til tross for utbygging av bibliotek i de fleste land. Den tidligere fiskelandsbyen Baska Voda i Kroatia har blitt besøkt av norske turister. Ikke mange i antall. En beskjeden bokkasse i Baska Voda viser at norsk litteratur har blitt forsøkt spredd til nye turister. Historien om privatdetektiven Varg Veum fra Bergen er ingen ukjent mann. Forfatteren Gunnar Staalesen har utgitt mange bøker om denne ensomme privatdetektiven fra Bergen. Boken som jeg fant under et besøk i byen Baska Voda, har tittelen: « Din, til døden ». Boken ble utgitt for 45 år siden. Ulest bok av meg som følte en nasjonal forpliktelse til atter en gang å bli kjent med Varg Veum. En spennende bok som jeg ikke kunne legge fra meg før siste side var lest. I forordet til boken blir leseren grundig presentert for Gunnar Staalesens forfatterskap i året 1979. Forordet er skrevet av Rune Larsstuvold. Gunnar Staalesen tilhører sosionomskolen innen kriminal litteraturen ifølge Rune Larsstuvold. Han har helt rett i sin vurdering av boken. Til tross for bokens betegnelse som « krimbok » ,opplever vi ikke mange mord før vi har lest mange sider. De sosiale forhold i Bergen, personers tragiske historier, været i Bergen og detaljerte skildringer av Varg Veums privatliv, er viktig opplysninger før vi opplever et mord. Boken ble skrevet for 45 år siden, og mye kan ha blitt forandret i Bergen nå i 2024.Likevel er samfunnsskildringene troverdige. Det vil si at leseren må vise litt tålmodighet under lesingen. Her er ingen tøffe skyte episoder, ingen privatdetektiv bevæpnet med en colt 45 eller side opp og side ned med dramatiske bilkjøring i Bergens trange gater. To mord og et mord forsøk hører med i fortellingen. Vi opplever den tidligere sosionomen Varg Veums meninger og opplevelser om livet generelt, om ekteskap, om personlige forhold, om alkoholbruk til daglig og om Varg Veums behov for uforpliktende seksuelle opplevelser.

LITT OM INNHOLDET

Ikke alle lesere i dag er helt fortrolig med personer som forfatteren viser til. Personlig ble jeg meget forbauset under et opphold på Kuba for noen år siden over mangel på kunnskap om den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway. Forfatteren tar det for gitt at alle vet hvem Ernest Hemingway var. Ikke alle vet i dag heller hvem den amerikanske forfatteren William Faulkner var. Begge to fikk Nobelprisen i litteratur. Vi som opplevde radiokrim på femtitallet, husker godt krimserien om privatdetektiven Paul Temple. Radiostemmen til skuespiller Arne Lie minnes godt:» Godt aften, mitt navn er Cox». Melodien nynnes på fortsatt av meg personlig.

LITT OM FORFATTEREN

Gunnar Staalesen tok eksamen artium i 1966. Utdannet Cand.Philol fra Universitetet i Bergen med fagene engelsk, fransk og allmenn litteraturkunnskap. Bøkene hans har blitt oversatt til 20 språk. Gunnar Staalesen ble født den 19.oktober 1947. Han er fortsatt aktiv som forfatteren på heltid.

Tedd Urnes

27.08.2024

 

 

No comments: