Sunday, July 21, 2024

 

VERDENS STØRSTE PROPAGANDAMASKIN  -EN VEKKER FOR ALLE I 2024?

Om Nazi-Tysklands omfattende propaganda før og under den annen verdenskrig

«…You can fool all the people some of the time….»

Et meget beskjedent blad med tittel: « SAMLER & Antikkbørsen» ligger av og til i en bunke blader som jeg mottar i perioder fra en nær venn. Min interesse for gamle våpen og gamle bøker er kjent. Bladet har mye å by på innen begge områdene. I « SAMLER & Antikkbørsen nr.5/2024 31.årgang «» ble jeg meget interessert i en artikkel om emnet propaganda. Vi blir stadig gjort oppmerksom på nyheter som ikke er korrekte nyheter, men « fake news». Alt som står i avisene, er ikke den hele og fulle sannhet i saker av almen betydning -dessverre. I denne artikkelen dokumenteres hvor effektiv og omfattende den tyske propagandaen var både for den tyske befolkning og for folk som støttet Det nasjonal-sosialistiske tyske arbeiderpartis (NSDAP) politikk. Vi blir minnet på hvor lett et folk kan bli forført av aktive politikere som trenger støtte for egen sak.


VERDENS STØRSTE PROPAGANDAMASKIN

Propagandasjef Dr.Joseph Goebbels var bygget opp verdens største propaganda organisasjon i 1933. Han mente at propagandaen ikke måtte virke for oppriktig. Budskapet måtte bli presentert indirekte for folk. Mottageren skal ikke forstå at han blir manipulert eller lurt. I 1933 hadde NSDAP kontroll over 120 aviser og ukeblader. I 1939 var tallet økt til 2000 aviser og ukeblader. I artikkelen får vi en grundig innføring i propaganda arbeidet samt navn på de mest aktuelle personene som deltok i arbeidet.

Dr. Joseph Goebbels hadde kontroll over tyske aviser, radio, teater, ukeblader, fagblader, musikk, litteratur og film. Skremmende politikk hvor folk ikke får korrekt informasjon om samfunnet eller om andre lands politikk. Han styrte alt kulturliv i Nazi-Tyskland. Over 1000 tyske filmer ble produsert med godkjennelse av propagandaministeren personlig. Ikke alle filmene var propagandafilmer. I 1935 ble Knut Hamsuns bok « Victoria » produsert. Filmens utendørsscener ble tatt opp i baroniet Rosendal i Bergen. Filmens interiør ble tatt opp i Hamburg.

POLITISKE PLAKATER OG BILDER


Vi vet i dag at alle politiske partier utarbeider egne plakater til bruk under valgkampanjene. Film og bilder ble aktivt brukt i Nazi-Tyskland. I dag brukers millionbeløp i USA på politiske propagandafilmer sendt på TV over hele USA. En farlig utvikling som kan minne mye om Tysklands propaganda arbeid før og under den annen verdenskrig. Informasjon til folk må være korrekt. Vi opplever nå en valgkamp i USA hvor informasjon via fjernsyn kan være mer misvisende enn opplysende- dessverre. Viktig å bli minnet på hvor farlig den politiske propagandaen er for et demokrati også nå i 2024.

 

«…You can fool all the people some of the time and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all of the time…» Sitat fra den tidligere amerikanske presidenten Abraham Lincoln.

Tedd Urnes

21.07.2024

 

 

 

 

No comments: