Thursday, September 28, 2023

 

DET GRYR INGEN MORGEN-NEVER COME MORNING

Av Nelson Algren


I forordet til boka skriver den kjent amerikanske forfatteren Richard Wright om boken:»  …I romanen…får vi en prøve på Nelson Algrens renhjertede,  djerve ,sterke og poetiske dikterfantasi som lenge har grublet over mulighetene for å forandre de sosiale forhold som vi lever under , lenge drømt og en ny og annen samfunnsverden …»Sitat slutt.

Den amerikanske forfatteren Nelson Algren vokste opp i Chicago, USA. Født den 28.mars 1909 og død den 9.mai 1981. Boken med den norske tittelen:» Det gryr ingen morgen» skildrer slumstrøkene i Chicago slik forfatteren må ha opplevd byen. For noen år siden kjøpte jeg boken på loppemarked i Oslo. Boken ble glemt blant mange andre bøker i mitt private bibliotek. Ikke kjente jeg forfatteren heller. Interessen for Nelson Algren ble vekket takket være opplysninger om den franske forfatter Simone de Beauvoir. I boken « 501 GREAT WRITERS» utgitt i 2009 omtales den franske forfatteren på side 396 til 397. «… In late 1940s she had a long love affair with the American writer Nelson Algren…» Til min overraskelse omtales ikke Nelson Algren blant «The Great Writers «.


« DET GRYR INGEN MORGEN» ble funnet etter mye leting i mitt bibliotek. Nå er boken lest og fordøyet- tror jeg? En bok om forhold jeg lite kjenner til egentlig. Han skildrer de svake i samfunnet: Taperne, sosialklienter, prostituerte, bordeller, boksere, pokerspillere og kriminelle personer som lever fra dag til dag i det polske miljøet i Chicago. Miljøet som personene lever i, er tragiske og destruktive. Kvinnene lever et liv som vi i dag ikke ville ha godtatt. Vold mot og voldtekt av kvinner er mer regelen enn unntaket i miljøet. I boka skildrer han gruppe voldtekt av en kvinne som seinere blir heltids prostitusjon -hore på heltid. Alle personene i boka får anledning til å mene noe om egen situasjon uansett om de lever av bordellvirksomhet eller kriminalitet. Et brutalt miljø og samfunn blir vist frem for leseren.  Hovedpersonen Bruno Bicek vil bli yrkesbokser. I det polske miljøet i Chicagos North-West Side må alle kjempe en egen kamp for å overleve. Boksing og pokerspiller er aktiviteter som de kan tjene penger på. En hard verden hvor ingen forsøker egentlig å komme seg ut av elendigheten. De vil overleve tross de tøffe forholdene. Bruno Bicek klarer å vinne i boksekampen, men blir igjen tatt av politiet for et drap han har begått. Slutten i boka er dramatisk fordi vi tror at alt blir bra. Han vinner boksekampen, men tas av politiet anklaget for drap.

 

Nelson Algren: Det gryr ingen morgen. Originaltittel: Never Come Morning. Oversatt av Bent Vanberg. Forord av Richard Wright. Ekko forlag, Oslo 1946.356s. (kr.15 i 1946).

Tedd Urnes

28.09.2023

 

 

No comments: