Wednesday, September 27, 2023

 

«…Den Lille Røde…»


Et resultat av aktiv leting etter nye bøker i de ubetjente bokkasser

Den lille røde boken vekker minner fra en tid vi glemmer. Jeg er ikke opptatt av den berømte boken som ble skrevet av Formann Mao Zedong (1893-1976). Maos kjente bok ble skrevet og utgitt for å gi revolusjonen i Kina en mening og mål. Nei. Min røde bok handler om Norge forsvar gjennom tidene helt tilbake Norge første riksforsvar organisert Håkon Adelsteinsfostre. Ifølge boken var han sønn av  Harald Hårfagre. I tillegg til de gamle lokale folkeoppbud ble et landsomfattende forsvar mot angrep over sjøen organisert – den såkalte Leidang. Forfatteren avslutter boken med Norges internasjonal politiske forpliktelser som aktiv medlem av FN. Boken består av bare 71 sider. Det betyr at vi må nøye oss med meget begrenset opplysninger om forsvarets problem gjennom tidene. Dessuten vil vi nok kunne oppleve at noen kapitler er meget begrenset med hensyn til innhold. Viktig å merke seg at boken ble skrevet i 1970. Derfor vil mange savne opplysninger fra den annen verdenskrig. Noen illustrasjoner er også tatt med.

SITATER FRA BOKEN

Jeg har tatt med noen sitater uten å nevne hva sitatene har å gjøre med den militære forsvars historie. Hensikten er å vise til vansker forsvaret hadde og har fortsatt. Greit å bli minnet på noen praktiske tiltak:

«…å skaffe bly var et særlig problem, og fullmakt ble gitt til om nødvendig å ta det fra kirketårn…»

«…en hver som ønsket det, kunne skaffe seg kaperbrev fra Stiftsamtmannen…mer enn 200 kaprer ble utrustet under krigen(1807-14) … nær halvdelen av dem gikk tapt…»

« …Norge måtte holde ut mot en mangedobbelt overmakt i 1808…»

Det siste sitatet burde ha blitt lest opp for alle i 1940 hvor landet ble angrepet av verdens mektigste militærmakt.

Boken ble skrevet i 1970. 2. opplag ble utgitt i 1976. Historien om den aktive motstand fra ulike grupper i landet er naturlig nok ikke tatt med. «Osvald-gruppen» samt andre motstandsgrupper blir ikke nevnt. På side 42 har forfatteren korrekt beskrevet den vanlige norske soldats innsats og problem: « …På grunn av sin overlegenhet bestemte tyskerne tempo i operasjonene, og vi kunne aldri vite når de ville sette inn nye angrep. Derfor måtte våre avdelinger ha skarpt vakthold også om natten, mens tyskerne kunne hvile når det passet dem. Tross alle vansker klarte flere av våre avdelinger å by på hard motstand slik at tyske angrep stoppet opp for en tid…» Sitat slutt.

Min egen mening er at de skulle heller ha igangsatt angrep enn å slite seg ut i kulden samt mangel på mat og drikke. Vi hadde hele landet til disposisjon med hensyn til forsyninger. Tyskerne hadde meget begrenset muligheter til forsyninger. Derfor måtte de også ta den tiden de trengte.

«…I slutten av april var våre avdelinger helt utslitte…de hadde ingen mulighet for avløsning eller forsterkning…».Sitat slutt. Tragisk resultat av dårlig strategi fra norske ledere.

Bokens tittel er: Forsvarets plass i norsk historie. Forfatter: Generalmajor Bjørn Christophersen. Boken ble utgitt av Forsvarets krigshistoriske avdeling.

Noen opplysninger om forfatteren:

Bjørn Christophersen ble født på Lillehammer 30.desember 1900 og døde 27.februar 1985. Norsk offiser i hæren. Sjef for hærens overkommando 1956 til 1961.Under krigen var han stasjonert i England. Oberst/stabssjef ved Forsvarets overkommando i England. Bjørn Christophersen arbeidet med militær historie i mange år.


Konklusjon

Forfatteren har hatt som mål å vise hvor viktig et nasjonalt forsvar er for nasjonen Norge. Han viser til historiske hendelser hvor vi ikke klarte å forsvare oss samt til hendelser hvor hele nasjonen stod bak forsvaret. Med et samlet folk som ikke ville la seg undertrykke, klarte vi å redde landet. I 1940 var situasjonen uklar – men vi kunne ha klart oppgaven!

Tedd Urnes

27.09.2023

 

 

 

 

 

 

No comments: