Friday, September 27, 2024

 

 OKKUPASJON

En oppdatert historie om andre verdenskrig i Norge


Aktiv søking i bokkasser plassert på hoteller, er en spennende ferie aktivitet. Ikke alle liker å bruke ferietiden på soling, bading, mer soling og billig øl og mat. Personlig setter jeg ikke nevnte aktiviteter opp mot hverandre. Hver til sin tid, men søkingen etter glemte bøker vinner nok over soling og billig øl og bading. En beskjeden liten bok om den annen verdenskrig fant jeg under siste opphold i Tyrkia på hotell i Alanya. Mitt første spørsmål var: Kan vi bli mer opplyst om den annen verdenskrig-egentlig? Svaret fra historikere og norske offiserer er: Ja- vi kan finne mer informasjon om denne tragiske tiden for Norge. Vi kan bli atter en gang minnet på hvorfor det gikk som det gikk. Hvorfor klarte ikke den norske hæren å kaste ut de få tyske styrkene? Vi kunne teoretisk mobilisere omtrent 50 000 soldater – på papiret. Vi ble okkupert. I denne lille boka blir vi atter en gang forklart om de mange svik, de mange uklare meldinger om angrep, og om myndighetens mangel på forståelse av situasjonen. Landet skulle ikke bli okkupert av Nazi-Tyskland. Vi hadde handelsavtaler med landet. Vi hadde militære bestillinger fra landet. Vi hadde norske offiserer som kjente godt til den tyske opprustningen. Vi fryktet ikke Nazi-Tyskland, men vi fryktet Sovjetunionen som aldri hadde truet Norge. Det tyske angret på Norge er et militært mesterverk. Både norske militære og britiske militære hadde ikke ventet et angrep på Norge. De tyske militær forflytningene var bare et tegn på militære øvelser. Til om med Winston S. Churchill lot seg lure av den tyske sluheten og dristigheten. Teoretisk sett kunne den britiske marinen avverget et angrep på Norge med sin mektige flåte. Problemet for britene var at de også hadde planer om en delvis okkupasjon av Norge. I boken blir vi informert om mange glemte saker samt om vanlig nordmenns behov for arbeid, penger og mat. Et arbeid for tyskerne var nødvendig for mange. Den kjente visesangeren Vidar Sandbeck bli omtalt blant de som fant arbeid for tyskerne nødvendig. Torås Fort på Tjøme ble bygd ferdig av tyskerne med hjelp av godt betalte norske firma.


Boken er lettlest. Hensikten med boken er å gi nyere generasjoner informasjon om norsk krigshistorie belyst med den tyske okkupasjonen av Norge. Hva med informasjon om den kommunistiske sabotasjen og motstandsarbeid utført til tross for protester fra den norske London regjeringen? Asbjørn Sundes arbeid glemmes ikke av forfatteren. Han var leder av «Wollweber-organisasjonen» i Norge før krigen. Gruppen ble kalt «Osvald -gruppen» som utførte aktivt motstandsarbeid uten en formel godkjennelse fra London regjeringen

. Vi blir også informert om nordmenn som tjente seg rik på tyskerarbeid. I boka blir også den internasjonale krigshistorien knyttet opp mot den tyske okkupasjonen av Norge. Fordi boken bringer frem mye negativt stoff om egne svik og mangler fra 1940 til 1945, ville nok ikke denne boka blitt publisert i årene etter krigen. Freden skulle vinnes av Arbeiderpartiet med alle midler. Den aktive «Osvald-gruppen» skulle bli glemt til tross for at Milorg måtte bruke gruppen til mange farlige oppdrag. Freden ble også vunnet av Arbeiderpartiet.

Bjørn Are Godøy: Okkupasjon. En oppdatert historie om andre verdenskrig i Norge. 2020.

Tedd Urnes

27.09.2024

No comments: