Friday, July 1, 2022

 

 

KRIGSSEILERE FRA NORD

I forordet til Roger Albrigtsens tredje bok om krigsseilere fra Nordland minner forfatteren oss på den noe begrenset definisjon av en krigsseiler: «…Vi snakker om at nordmenn allerede fra 1. september 1939 var i krig, selv om Norge som nasjon var nøytral…».Sitat slutt. Vi har i alle år omtalt krigsseilere fra den dato Norge offisielt var i krig med Tyskland. Få har skrevet om de norske sjømenn som omkom før 1940. Fra 1. september 1939 til tysk invasjon av Norge i 1940 var norske skip utsatt for angrep fra tyske ubåter. I boken er i alt tretti omkomne norske sjømenn fra Nordland navngitt- norske sjømenn som falt før landet ble invadert av Tyskland. Min far, Konrad Arthur Johansen, seilte som 1.styrmann på skipet « M/S Taronga « fra 13.mai 1939 til 15.mai 1940. Skipet tilhørte Wilh.Wilhelmsen rederi i Tønsberg. Skipet ble sjøsatt i 1934.


Han omtalte seg aldri som krigsseiler. Han gikk i land i 1940 fordi skipet ble beslaglagt av tyskerne den 15.august 1940. De tyske ubåtene var meget aktive fra 1. september 1939 til april 1940.Her er en liste over de tyske ubåtene som senker norske skip: U-26, U-58, U-38, U-57, U-31, U- 20, U-55, U- 51, U-59, U-14, U-41 og U-58.

NORSKE SKIP SOM BLE SENKET AV TYSKE UBÅTER

Forfatteren har arbeidet meget grundig. Han har navngitt alle omkomne sjømenn fra Nordland og listet opp navn på skip som ble senket. Et imponerende arbeid. Her er skipenes navn: D/S Tempo, D/S Steinstad, D/S Svartøn, D/S Deptford, D/S Miranda, D/S Eika, D/S Faro, D/S Telnes, D/S Arcturus, D/S Føina, D/S Andalusia, D/S Kari, D/S Hosanger, D/S Bisp, D/S Navarra, D/S Biarritz, M/T Arne Kjøde og D/S Sig. Denne listen omfatter bare skip som ble senket av tyske ubåter.

ITALIA: HAVNEBYEN BARI OG NORSKE SKIP

Få kjenner til det tyske angrepet på den italienske havnebyen Bari. Året er 1943. Den 25.november 1943 angriper tyske fly havnebyen. Havnebyen skjuler en hemmelig amerikansk last: Sennepsgass. Norske skip ligger til kai i Bari. Det amerikanske skipet « S/S John Harley» blir truffet av bomber fra tyske fly .Gassen siver ut i området. Ingen får kjennskap til gassen. Tre norske skip blir skadet av bombene. Tre norske sjømenn omkom. Personlig kjente jeg lite til havnebyen Baris betydning for krigen før jeg var på en turistreise til byen. Bari minnes falne i frigjøringskampen med en liste over falne fra 8 til 9 september 1943.


PERSONLIGE HISTORIER OG RAPPORTER

Boken inneholder mange spennende og interessante historier om krigsseilere med røtter i Nordland. Rapportene er skrevet på en nøktern og salig måte. Vi får også informasjon om hvordan livet ble for mange av sjømennene etter krigen. Ikke alle klarte overgangen fra krig til fred like bra. Mange ble merket av krigen for resten av livet. Krigsseilernes familie blir også omtalt i boka. Boka er tilegnet krigsseiler Harald Egil Normann fra Hamarøy. Under krigen var han skipsfører på skip som fraktet ammunisjon. Forfatterens kilder er bilder, sjøforklaringer, loggbøker fra tyske ubåter, personlige historier og dokumenter. Savner en liste over bruk av Nrks radio og fjernsynsarkivs mange program om krigsseilere og om krigen generelt. Boken anbefales fordi vi blir opplyst om de mange personlige forhold som sjømennene opplevde. En glemt men viktig historie om de som ofret alt. Forfatteren har fått støtte fra Det faglitterære fond og fra Polstjernefondet.

Tedd Urnes

Roger Albrigtsen: KRIGSSEILERE FRA NORD -NORDLAND. Forlaget Kristiansen 2022. ISBN 978-82-92844-45-8. forlag@kristians1.net. Boken er trykt i Latvia.


 

 

No comments: