Friday, April 12, 2019


DJEVELENS KOBBER: ALF R. JACOBSEN
Dersom du er interessert i litt nytt om Norge og den annen verdenskrig samt en spennende krimroman, anbefales lesing av den kjente forfatteren Alf R. Jacobsens bok med tittel:” Djevelens kobber”. Hovedemnet i denne spennende krim/historiske romanen er hvitvasking av penger under den annen verdenskrig. Norge er okkupert av Tyskland. Den norske motstandsbevegelsen i Norge trenger støtte fra norske interesser i Stockholm. Norske penger måtte bli overført til aktive motstandsgrupper i Norge. Falske penger kunne ikke bli brukt. Nordmenn i Sverige tok med seg penger til gruppene i Norge. Ulovlig produksjon av penger ble også ordnet fra det norske kontoret i Stockholm. I nært samarbeid md noen tyskere ble også penger produsert. Vi vet at flere motstandsgrupper i Norge ordnet pengeproblem med ran av banker. Den kjente motstandsgruppen ” Osvald-gruppa” utførte flere bankaksjoner for å få penger til daglig drift av gruppa. Aker Sparebank på Holtet i Oslo ble ranet den 15.mars 1944. Resultatet av aksjonen ble kr.12 000.
Forfatteren bruker mange faktiske hendelser fra krigen som vi kjenner igjen fra andre krigshistoriske bøker. Han tar ikke med ” Osvald-gruppa ” i samlingen av faktiske hendelser. Likevel blir det spennende sider om tiden etter krigen vurdert ut fra noe vi aner fant sted. Hva skjedde med penger produsert under krigen? Ble denne kapitalen plassert i diverse industriforetak eller forsvant pengene ut av landet? Ta en sjekk på side 308:”…jeg husker ikke navnet. Var du i en av Sundes grupper? ….”. Hvem Sunde siktes det til her? Forfatteren har utarbeidet et persongalleri. Her finnes en liste over alle fiktive romanfigurene med litt informasjon om personene. En liste over virkelige personer finnes også med litt informasjon om personene. I listen savner jeg et navn: Asbjørn Edvin Sunde. Han ble kalt ”Osvald”. Dersom leseren vil utvide kunnskap om Norges mest aktive motstandsgruppe, anbefales Lars Borgersruds bok ” Nødvendig innsats. Sabotørene som skapte den aktive motstanden”. Jeg savner også et annet navn på listen over aktive personer som arbeidet med motstandsgruppene i Norge: Tikken Manus. I 2009 ble boken om Tikken Manus utgitt: ” Tikken Manus- sabotørenes hemmelige medspiller ” skrevet av Kaja Frøysa. 
Hun skriver også om pengeproblemene som oppsto. Alle agentene som skulle til Norge måtte ha kapital med seg. Aner vi også en hentydning til den uløste Kai Holst saken i boken? Kai Holst reiste tilbake til Stockholm rett etter krigens slutt. Drapet på Kai Holst er ennå ikke oppklart. Historikeren Tore Pryser har forsøkt å finne et svar på gåten Kai Holst.

Forfatteren Alf R. Jacobsen har ikke bare skrevet boker. Han har dessuten deltatt med manus til fjernsynsdramaer og spillefilmer. Nær 40 bøker har han utgitt. Produksjonen er enorm vurdert ut fra norske forhold – og han skriver fortsatt!

NRKs Bjørn Nilsen engasjerte Alf R. Jacobsen i arbeidet med program om etterretningstjenesten i Norge. Min jobb var å finne film til stoffet. Dessverre ble prosjektet skrinlagt. Men samarbeidet i gruppen var interessant.(Viser til Bjørn Nilsens bok: Journalist og aktivist. Mediestreif.  Communicatio Forlag AS, Trondheim 2010)

Alf R. Jacobsen: Djevelens kobber. Krim. Vega forlag. Oslo. 2014. 368s.




No comments: