Sunday, December 8, 2024

 

OM ET VIKTIG MØTE I NRKS FJERNSYNSARKIV


«…Et forsøk på å stoppe denne karen her er egentlige helt umulig…», var den korte kommentaren jeg fikk fra en betjent i NRKS resepsjon på Marienlyst i Oslo. Alle besøkene måtte melde fra om ankomst til den i huset som skulle bli besøkt. Min oppgave var å hente den berømte krigshelten Gunnar Sønsteby kalt « Kjakan» til arkivet. « Kjakan» var invitert av meg personlig. Han skulle hjelpe meg med å identifisere gamle venner fra 1945. Jeg hadde fått en gammel film fra en privat person som hadde tatt film i 1945. En historisk viktig film som vi kunne bruke i nye fjernsynsprogram om den annen verdenskrig. Den 6.juni  1945 skulle den meget omtalte «Oslo-gjengen» feire krigens slutt sammen med skotten Oberst John Sinner Wilson. Fra januar 1942 hadde den 54 år gamle offiseren hatt Skandinavia som ansvar i Special Operations Executive (SOE). John Skinner Wilson kunne vise til erfaring fra arbeid i Calcuttas politistyrker samt tillitsverv innen den internasjonale speiderbevegelsen.


Han ble møtt på Gardermoen flyplass av en representant for speiderbevegelsen samt norske offiserer. De ble fraktet til Norge i et amerikansk bombefly, Boeing b-17 Fortress. Bombeflyet ble også kalt "Flygende festning". Gjesten ble transportert inn til Oslo i bil. Filmfotografen fikk tillatelse til å delta på festen med filmkamera. Så langt var alt bra. Umulig for meg å kjenne igjen personene på filmen bortsett fra Max Manus, Gunnar Sønsteby, Milorg leder Jens Chr. Hauge og medlem av Milorg, Ole Borge  Derfor var det viktig å få personlig kontakt med «Kjakan» som han ble kalt av venner.



«…Et forsøk på å stoppe denne karen er umulig…» mente betjent i Nrk. Jeg møtte en kampklar «Kjakan» i Fjernsynsresepsjonen. En energisk, våken og kampklar «Kjakan» møtte meg. Han viste hvorfor han var innkalt til Fjernsynsarkivet. Klar til innstas med et språkbruk som nok var vanlig i krigsårene. Han bannet på hver setning, snakket mye og klart, og var atter en gang i kampstilling. Filmen ble vist for han. Alle deltagerne på festen ble navngitt av den energiske sabotøren samt en rekke personlige kommentar til noen av deltagerne: « … en kverulant som kan være glad for at han i det hele tatt er i live…» - kampklar igjen. Jeg ble mektig imponerte av mannen som hadde unngått å bli tatt av tyskerne i fem år. Dessuten begynte han å fortelle om egne erfaringer fra oppholdet i England under krigen: « … de trodde jeg var en playboy fordi jeg hadde kokke på begge armene…» fortalte han med smil og latter.


Han trengte ikke å bli fulgt ut av huset-Nrk på Marienlyst – mente han. Et spennende møte.

Filmen kan  nå sees på You Tube med tittel: En Fredens Kavalkade.


Tedd Urnes

08.12.2024



Sunday, November 24, 2024

 

TYRKIA: SILKEVEIEN – EN TUROPPLEVELSE BARE


Silkeveien besto av et nett av karavavane veier som bandt Europa og Kina sammen. Veien ble kjent fordi Marco Polo fortalte om egne reiser. Silke var en viktig vare som ble fraktet fra Asia til Europa .Veien ble oppkalt etter varen som ble fraktet-silke. Veiene gikk fra Middelhavet og Svartehavet, sør og nord for Det kaspiske hav.


Vi møtte ikke noe som kunne minne om Marco Polo som reiste til Kina i årene 1271 til 1295. Nei- vi merket heller ikke rester av hans enorme energi. Vi gikk veien som kalles Silkeveien. En begrenset strekning på bare 3600 km. Likevel syntes de fleste av oss at turen var litt anstrengende. Veien var belagt med steiner. Blikket måtte bli rettet ned og ikke opp. Vi kom frem til slutt hele gruppen av norske fotturister fra byen Alanya. En fin tur tross alle steinene i veien.


 

 

Thursday, November 21, 2024

 

OM AKTIV BOK GRAVING – OM BOK ARKEOLOGI


Vi bokgravere kjeder oss aldri så lenge vi kan få adgang til de mange bokkassene som finnes på ulike hotell. En spennende jakt på glemte bøker. Min siste alvorlige ekspedisjon ble utført blant bøker plassert på hylle i Grand Horizon App. Hotell i den tyrkiske byen Alanya. Resultatet ble meget positivt. Jeg fant en sjelden bok av Jon Michelet: « Le Coconut ». Boken ble utgitt på Forlaget Oktober i året 1988. Sidetallet er meget beskjedent på bare 161 sider. Allerede på første side siterer forfatteren den kjente fransk forfatteren Charles Baudelaire: « … Le silence et la nuit s’installerent en lui, Comme dans un caveau dont la clef est perdue…». Jon Michelet stiller en rekke krav til leseren med henvisning til personer som han antar vi kjenner? Her er en liste over noen av de navn som nevnes i boka: Mark Twain, General Gordon, Marcel Proust, Esther Williams, Truman Capote, Ingmar Bergman, Olof Palme, Juliette Greco og Anita Ekberg. Liste kan bli tilføyet mange andre navn også for interesserte.


« Le Cocunut» er en meget spesiell bok om et samfunn på øya Mauritius. Hovedpersonen i boka kaller seg « Baron». Han drifter et hotell hvor gjestene består av en merkelig blanding av personer med helt ulike interesser. Den nasjonale bakgrunn blant gjestene er også meget varierende. Vi møter sjømenn, boms, multimillionærer og bistandsarbeider. Et merkelig og mystisk manus blir gjenstand for mye oppmerksomhet. En norsk bistandsarbeider påtar seg arbeidet med å oversette dokumentet En felles følelse blant gjestene er at de lever i eksil. Forfatteren har valgt å skrive delvis på engelsk selv om norsk blir hovedspråket. En merkelig liten bok om en glemt øy i Indiahavet som i dag er besøkt av mange turister fra hele verden. Et positivt resultat av min siste bok ekspedisjon blant glemte bøker.

Tedd Urnes

21.11.2024

Tuesday, November 19, 2024

 

DEN GANG JEG VAR YNGRE




En magistergrad i litteraturvitenskap behøver ikke være en sikker garanti for aktiv litteratur innsats. Enkelte unntak finnes blant de mange studentene som kan vise til en eksamen innen faget litteratur kunnskap. Berit Anna Hoff er en av de mange som kan faget litteratur historie, og som klarer å skape ny litteratur. Vi som vokste opp i drabantbyen Lambertseter i Oslo på femtitallet, kan vise til spennende opplevelser. Få av oss kan kalle oss «poeter». De som utmerket seg på folkeskolen på Lambertseter ble lagt merke til. De var ikke i flertall. I følge kommentar fra min venn Petter Mohn var Berit Anna Hoff blant disse få skoleflinke. Hun kunne sette læreren fast i mange fag. Den lille, beskjedne diktsamlingen med tittel: « DEN GANG JEG VAR YNGRE ENN JEG ORKET Å VÆRE» gir leseren få kunnskaper om livet på Lambertseter i forrige århundre. Diktenes innhold skaper en indre reise i poetens personlig opplevelser. Emner for reisen er: Glemt og mistet kjærlighet, om savn og sorg,  om tapt og glemt barndom, om tap av uskyld og om svik. Hun har tidligere utgitt tre diktsamlinger: « Snart er vi bort», « Sanger om sorg og elskov», og « Send ikke Askepott på flere ball». Noen av diktene treffer meg sterkere enn de andre. Personlig måtte jeg lese diktene flere ganger før jeg egentlig forsto alvoret i diktene. Anbefaler leseren disse diktene: «Snøen på markene», « Aldri mer» og « I Gaza herjer hungersnøden». Vi blir minnet på en verden vi helst håpet kunne bli bedre.

Diktsamlingen er utgitt på Elefantus Forlag i 2024.

Diktsamling av Berit Anna Hoff: Den gang jeg var yngre enn jeg orket å være.

Thursday, October 17, 2024

 

SKOGSTRAGEDIE PÅ LAMBERTSETER

…»Rock Around The Clock « tapt i skogen…

Vi lærte å telle på engelsk -One, two three o'clock, four o'clock  rock...We gonna rock around the clock to night...


Vi som vokste opp i Marmorveien i drabantbyen Lambertseter, gjorde alvor av lek i hverdagen. Leken ute blant andre barn var viktig for alle. Gaten var fysisk okkupert av barn uansett alder. Vi gutta var mest opptatt av hyttebygging i nærområdene- i skogen nær dagens motorvei. Skolearbeid, lekse lesing, pugging av salmevers eller gangetabellen, ble ikke prioriterte oppgaver blant oss gutta. Jentene var mer plikt oppfyllende med skolearbeidet. Leken var alvor. I trær nær Marmorveien ned mot dagens motorvei bygde vi hytter. Tre trær ble brukt.  Her kunne vi slappe av med private aktiviteter som spilling av gamle grammofonplater – 78 plater. Disse grammofonplatene tålte ikke tøff behandling.


Vi kjente til kvalitetene på platene. Likevel dristet vi til å ta med både en gammel platespiller og plater opp i hytta i trærne. Under krigen hadde mine foreldre byttet til seg en platespiller for 78 plater mot avlevering av poteter fra egen produksjon. Spilleren var lagt i en vanlig brun koffert. Skogstragedien kunne ha vært unngått dersom vi hadde tatt bedre vare på platen. Vår mest populære plate ble knust under transport opp til hytta. Tittelen på plata var: « Rock Around The Clock (1955)« med Bill Haley and his Comets. En tragedie som vi ikke glemt så lett. Fortsatt kribler det i begge beina når den mest kjente rocke platen spilles. Minnet om tapet kom tilbake nylig under et møte med de tre trærne hvor hytta var bygd. Gjengrodde og glemte stier ble besøk for å se om noe av barndommens virke kunne være bevart. Rester etter steinhyttene og borgen var der fortsatt. I dag hadde nye brukere av skogen bygd egen hytte og leirplass.


Den kjente hoppbakken «Ekern» var grodd helt igjen. Her hoppet jeg en gang med fall.
Stiene ned mot motorveien var avsperret med gjerde på grunn av trafikken. Derfor fant jeg ikke den hytta som jeg søkte etter. Veien var sperret. Turen var likevel en spennende reise tilbake til en tid glemte i et kjent område hvor vi fortsatt kan møte på rådyr som har mistet egent området. Rådyret og jeg hadde det felles at vi hadde mistet et fint område. Dessuten hadde jeg mistet min kjære rocke plate –« Rock Around The Clock «.


Her noen andre plater som vi spilte:


Tedd Urnes

17.10.2024

 

Tuesday, October 15, 2024

 

OM DE HARDE, OM DE RADIKALE, OM DEN MEST RADIKALE POLITISKE PERIODEN I ETTERKRIGSTIDA?


Politiske rapport om en glemt tid.

Steinar Stjernø (SV) har klart å samle mye stoff om de radikale 1970-årene for SF og SV. Mange partivenner har bidratt med opplysninger om den tiden. Tittelen på boka er:» DE RADIKALE 1970-årene. Med SF og SV i medgang og motgang, 1967 -2024 «. Sidetallet er 382 inkludert register og en omfattende kildesamling -sluttnoter-som anbefales lest. Her finnes mye spennende stoff om politiske forhold glemt for de fleste. Vi bli presentert hvordan og hvorfor SF og SV oppsto. For å vekke litt lokal interesse for boken, har jeg studert kilde henvisningene og registeret grundig. Vi finner kjente navn blant de som skapte historien om det i dag mest ledende opposisjonspartiet på venstresiden. Jeg vil legge vekt på et spesielt navn som vi kjenner i Nordstrand SV: THEO KORITZINSKY. Et navn som skrives ofte feil. Han er nevnt hele 11 ganger i registeret. Navnet dukker også opp i kildesamlingen hele 2 ganger.


For å vekke litt interesse for fortidens studier, politiske nederlag, personlige tragedier, seir, hardt arbeid, og et håp på en bedre fremtid, vil jeg publisere sitater løsrevet fra tekstens sammenheng.

Helt greit?  lykke til med arbeidet!

Sitat fra side 25-På «Katta»

«…Fire år tidligere hadde Berge Furre gått ut av «Katta», og tre år tidligere Theo Koritzinsky, begge seinere SV-ledere og stortingsrepresentanter …».

Sitat fra side 33- SF I 1960-åra.

«… Blant 61-erne med omtrent samme alder som jeg, som raskt meldte seg inn, Lars Allden, Tore Linne Eriksen, Harald Berntsen og de litt eldre Theo Koritzinsky og Helge Rønning få år seinere…».

Sitat fra side 37 – Inn i SF

«… jeg glemmer heller ikke noe Venstres parlamentariske leder, Bent Røiseland, svarte da den unge Theo Koritzinsky presset han om hans syn på amerikanernes bruk av gass og napalm bomber i Vietnam: Ikke gass! Men altså greit med napalm?...».

Sitat fra side 48 – ML -vil erobre SF

… Mot splittelse i SF…

«… Theo Koritzinsky, seinere partileder, var den siste formann i SUF (1965-1966), før ml-erne ble dominerende der…».

Sitat fra side 63 – KONTRAST :» Et mangeårig seminar»

«…organisasjonen « Folkereisning mot krig» utga fra 1962 det pasifistiske tidsskriftet » PAX», der blant annet Johan Galtung, Tor Bjerkmann, Nils Petter Gleditsch og Theo Koritzinsky var med…»

Sitat fra side 215- Et bilde med flekker

«… Da Theo Koritzinsky ble leder i 1983, var det slutt på å ta imot betalte ferieopphold, men han besøkte Romania en gang for politiske samtaler. Han stilte kritiske spørsmål om hvorfor det var så mange bilder av President Ceaucescu. Etterpå spurte tolken om han ikke var redd for å bli sendt hjem? Koritzinsky svarte at hvis han ble sendt hjem, ville SV bryte forbindelsen …».


Sitat fra side 219-Nedrustning eller defensivt nasjonalt forsvar.

«… Det gjorde også Theo Koritzinsky, som tilhørte den pasifistiske SF- tradisjonen …».

Sitat fra side 221- Nedrustning

«…På landsmøtet i 1979, argumenterte jeg for det samme standpunkt som før, og Theo Koritzinsky …. støttet det igjen… «.

Sitat fra side 278 -Partiet: Rolig mellomspill og farvel til revolusjonen.

«…Berge Furre gikk av som partileder i 1983. Han ble snart professor i historie og kirkehistorie og ble aktiv kirkepolitiker i målrørsla. Theo Koritzinsky ble partileder. Han hadde siden 1961 vært engasjert i kampen mot atomvåpen …».


Sitat side 284

«… under Theo Koritzinsky (1983-1987) var det motstand mot atomopprustning…».

Sitat fra side 303

«… Theo Koritzinsky framhevet atomopprustninga som « vår tids største sak»…».

I «SLUTTNOTER « i boken jeg vil anbefale å lese på side 322 og side 343 hvor den meget omtalte Theo gir flere opplysninger om en tid glemt. Legg også merke til stikkordet: Atomvåpen. En fortsatt viktig politiske sak også nå i året 2024- vi må ikke glemme saken.

Tedd Urnes

15.10.2024

 

 

 

 

 

 

Friday, September 27, 2024

 

 OKKUPASJON

En oppdatert historie om andre verdenskrig i Norge


Aktiv søking i bokkasser plassert på hoteller, er en spennende ferie aktivitet. Ikke alle liker å bruke ferietiden på soling, bading, mer soling og billig øl og mat. Personlig setter jeg ikke nevnte aktiviteter opp mot hverandre. Hver til sin tid, men søkingen etter glemte bøker vinner nok over soling og billig øl og bading. En beskjeden liten bok om den annen verdenskrig fant jeg under siste opphold i Tyrkia på hotell i Alanya. Mitt første spørsmål var: Kan vi bli mer opplyst om den annen verdenskrig-egentlig? Svaret fra historikere og norske offiserer er: Ja- vi kan finne mer informasjon om denne tragiske tiden for Norge. Vi kan bli atter en gang minnet på hvorfor det gikk som det gikk. Hvorfor klarte ikke den norske hæren å kaste ut de få tyske styrkene? Vi kunne teoretisk mobilisere omtrent 50 000 soldater – på papiret. Vi ble okkupert. I denne lille boka blir vi atter en gang forklart om de mange svik, de mange uklare meldinger om angrep, og om myndighetens mangel på forståelse av situasjonen. Landet skulle ikke bli okkupert av Nazi-Tyskland. Vi hadde handelsavtaler med landet. Vi hadde militære bestillinger fra landet. Vi hadde norske offiserer som kjente godt til den tyske opprustningen. Vi fryktet ikke Nazi-Tyskland, men vi fryktet Sovjetunionen som aldri hadde truet Norge. Det tyske angret på Norge er et militært mesterverk. Både norske militære og britiske militære hadde ikke ventet et angrep på Norge. De tyske militær forflytningene var bare et tegn på militære øvelser. Til om med Winston S. Churchill lot seg lure av den tyske sluheten og dristigheten. Teoretisk sett kunne den britiske marinen avverget et angrep på Norge med sin mektige flåte. Problemet for britene var at de også hadde planer om en delvis okkupasjon av Norge. I boken blir vi informert om mange glemte saker samt om vanlig nordmenns behov for arbeid, penger og mat. Et arbeid for tyskerne var nødvendig for mange. Den kjente visesangeren Vidar Sandbeck bli omtalt blant de som fant arbeid for tyskerne nødvendig. Torås Fort på Tjøme ble bygd ferdig av tyskerne med hjelp av godt betalte norske firma.


Boken er lettlest. Hensikten med boken er å gi nyere generasjoner informasjon om norsk krigshistorie belyst med den tyske okkupasjonen av Norge. Hva med informasjon om den kommunistiske sabotasjen og motstandsarbeid utført til tross for protester fra den norske London regjeringen? Asbjørn Sundes arbeid glemmes ikke av forfatteren. Han var leder av «Wollweber-organisasjonen» i Norge før krigen. Gruppen ble kalt «Osvald -gruppen» som utførte aktivt motstandsarbeid uten en formel godkjennelse fra London regjeringen

. Vi blir også informert om nordmenn som tjente seg rik på tyskerarbeid. I boka blir også den internasjonale krigshistorien knyttet opp mot den tyske okkupasjonen av Norge. Fordi boken bringer frem mye negativt stoff om egne svik og mangler fra 1940 til 1945, ville nok ikke denne boka blitt publisert i årene etter krigen. Freden skulle vinnes av Arbeiderpartiet med alle midler. Den aktive «Osvald-gruppen» skulle bli glemt til tross for at Milorg måtte bruke gruppen til mange farlige oppdrag. Freden ble også vunnet av Arbeiderpartiet.

Bjørn Are Godøy: Okkupasjon. En oppdatert historie om andre verdenskrig i Norge. 2020.

Tedd Urnes

27.09.2024

Sunday, September 22, 2024

 

VI FLAGGER FOR UKRAINA – TORÅS FORT


Aftenposten skriver den 21.september: Økning av Ukraina-støtten til 135 milliarder kroner. Regjeringen foreslår å øke støtten til Ukraina med 5 milliarder kroner i år (2024) samt gi minst 15 milliarder i året frem til 2020.

«… Krigens konsekvenser er helt enorme. Noe av styrken i Stortinget er at når det er noe krevende så står vi sammen …» sier Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

TORÅS FORT- FLAGHEISING -TJØME


Støttet til Ukraina markeres hver søndag på Torås Fort på Tjøme. Flaggheising av flagg fra Ukraina med nasjonalsangen. En liten beskjeden markering av støttet til landet i krig utføres. Den 15.september møttes en liten gruppe frem for å vise sympati for landet i krig. Torås Fort ble ferdigbygd av tyskerne med aktiv støtte fra norske firma under krigen. Fortet er i dag et museum hvor dyktige guider forteller om fortets historie, om den annen verdenskrig, om den hemmelige organisasjonen kalt «Stay Behind», og om Norges deltagelse i internasjonale konflikter.


Hver søndag heises flagget fra Ukraina på fortet- hver søndag til krigen slutter.


Tedd Urnes

22.09.2024

 

Sunday, September 8, 2024

 

NORDSTRAND KINO

… noen minner fra kinobesøk …Nordstrand kino…


«…EN VAKKER NY KINO HAR VELLYKKET INNVIELSE …» skriver Aftenposten i oktober 1935.

NORDSTRAND KINO ble etablert allerede i midten av trettiårene som en privat kino. Kinobygningen ligger på Holtet i Oslo med dagens adresse Kongsveien 104.Bygningen var nyoppført i funksjonalisme med Oddmund Eindride Slaatto som arkitekt. Kinosalen rommet 450 personer. I 1949 overtok Oslo kommune driften av kinoen etter at Aker kommune og Oslo Kommune ble slått sammen. I 1965 ble kinoen nedlagt fordi Lambertseter fikk egen nye kino.



Betegnelsen Kino er en kortform av kinematograf.

AKTIV KINOBESØK BLANT BARN, UNGDOM OG VOKSNE

Vi som flyttet til Lambertseter fra Kampen bydel i Oslo i begynnelsen av femtiårene, var helt avhengig av ukentlig kino besøk. På midten av femtitallet var kino det eneste sted barn kunne se film. Jarlen kino på Kampen trakk all ungdom, voksne og barn til forestillingene. Jarlen kino var meget populær både blant barn, ungdom og voksne på Kampen. Nordstrand kino og «Kassa» i Folkets Hus på Abildsø, var steder vi unge ofte besøkte uten foreldre. Ingen kjørte oss i bil til kinoen. Vi gikk eller syklet fra Lambertseter til Holtet hvor Nordstrand kino lå. Antatt tid fra Lambertseter til Holtet var omtrent 30 minutter ned til kinoen, men vi brukte mye mer tid hjemover fordi filmens innhold ble heftig diskutert. Her følger opplysninger om noen av filmene som jeg husker mer enn andre.

NOEN FILM MINNER BARE

La oss vurdere samt mimre litt om noen av de filmene som jeg husker best nå 2024. Her er noen av filmene: « Shetlandsgjengen », «The Young Lions», «Major Dundee», « Rundtomkring fra Sender X», « The Hunters «, « Den gamle mannen og havet «, « I krig og kjærlighet «, «Last Train from Gun Hill»,» The Man in the Sky»,»G.I.Blues», »Operasjon Løvsprett», « The League of Gentlemen», « April Love», «Bernardine» samt utallige cowboy filmer hvor heltene Roy Rogers og Hopalong Cassidy dominerte utvalget. Hopalong Cassidy ble spilt av den amerikanske skuespiller William Boyd. Uten tvil var helten Roy Rogers min favoritt. I Marmorveien 3 på Lambertseter bodde mannen som deltok i import til Norge av Roy Rogers filmer. Navnet var Gunnar Rasch-Olsen (1922-1980). Han arbeidet også som kinosjef for Symra kino på Lambertseter. Jeg vokste opp i Marmorveien. Dessuten hadde jeg fått Roy Rogers revolver fra USA av min far som var sjøkaptein. Helten var Roy Rogers uten tvil. Han spilte inn over 90 filmer.


OM NOEN AV FILMENE PÅ LISTEN

SHETLANDSGJENGEN er en film jeg husker godt.

 

Den norsk-britiske krigsfilmen «Shetslandsgjengen» fra 1954 ble meget omtalt i miljøet på Lambertseter. Filmen ble vist på Nordstrand Kino med meg som ivrig tilskuer. Alene dro jeg ned til Holtet for å se filmen. Filmen handler om den kjente « Shetlangsgjengen» som krysset Nordsjøen i små fiskebåter fra okkuperte Norge til Storbritannia. Gruppen ble ledet av Shetlands-larsen. Ti av skøytene gikk tapt i kampen mot den tyske overmakten. Avdelingen hadde 44 falne fram til 1943. Den legendariske kapteinløytnanten Leif Larsen fra Fana ved Bergen spiller hovedrollen i filmen. De fleste av scenene er meget realistiske. De ble tatt opp på steder der begivenhetene fant sted. Stormscenene  er filmet i Nordsjøen utenfor Bømlo. I filmen deltar 15 av Shetlangsgjengen deltagere. En engelsk versjon av filmen ble vist i mange vestlige land under tittelen» Suicide Mission».

 Filmen er basert på bøkene» Nordsjøbussen -The Shetlands Bus « av David Howarth og « Shetlands-Larsen» av Frithjof Sælen.

Den kjente forfatteren til James Bonds bøker og filmer, Ian Fleming, var også aktiv i arbeidet med « Shetlands- bussene». I boken med tittel:» Ian Fleming « skrevet av forfatteren Andrew Lycett, opplyser forfatteren om forholdet:» …Ian kept his contacts at variuos edges of the war effort, visiting the Free French, dining at the Carlton Grill with Prince Bernhard of the Nederlands, and liaising with the Norwegians over the development of the «SHETLAND BUS» service which carried agents across the North Sea into Scandinavia…». Sitat slutt.

RUNDTOMKRING FRA SENDER X var en film for oss som lyttet til Radio Luxemburg

… mest populære filmen i 1956…

Den tyske filmen handler om tre unge musikkartister. En av artistene er kjæresten til den ene av sangerne. Trioen får ikke opptre i den nasjonale kringkastingen. Derfor lager gruppen en ulovlig radiosender som de kaller « Sender X».Sendingen ble meget populær blant ungdommen. Politiet jakter på senderen som flyttes fra sted til sted. Filmen viser et musikkshow – mye sang og musikk. Hoved slageren i filmen var « Ro-Ro-Ro-Ro-Robinson. Til slutt får gruppen opptre i kringkastingen. Alt ender bra også for kvinnen som tidligere fikk gifte seg med en av artistene. Hennes far var strømpefabrikant, streng og rik. Jeg husker godt filmen fordi jeg syklet ned til kinoen med noen venner.

Filmens tyske titler er: « Die Grosse Starparade « og «Die Liebessender X».

THE HUNTERS var filmen for oss gutta med fly interesse

Fordi jeg har alltid vært opptatt av fly generelt, ble et kinobesøk av fly filmen «The Hunters» helt nødvendig. Filmen ble lansert i 1958. Handlingen foregår under Koreakrigen. Handlingen kort fortalt: Amerikanske piloter er aktive i konflikten. De flyr det nye amerikanske jagerflyet « F-86 Sabre jet fighter». Motstanderne er kinesiske og Nord -Koreanske flygere som bruke det nye russiske jager flyet « MIG-15». Vi opplever flere fly scener som er helt realistiske. En alvorlig flyulykke er tatt med i filmen. Det viser seg at flyulykken er et opptak av en virkelig hendelse. Scenen blir seinere omtalt som « Sabre Dance».  Vi ser en » F-100 Super Sabre» som forsøker å lande, men som eksploderer ved landingen .Personlig oppdaget jeg ikke scenen før jeg studerte filmen nøyere i forbindelse med et prosjekt hvor virkelige opptak ble brukt i spillefilmer. Kjente skuespillere som Robert Mitchum, Robert Wagner, Richard Egan og den svenske May Britt, medvirker i filmen.

Filmen er basert på romanen «The Hunters» skrevet av James Salter.

THE YOUNG LIONS var filmen hvor den annen verdenskrig var hovedemnet

Filmen ble lansert i 1958. Jeg husker godt filmen som gjorde et sterkt inntrykk. En krigsfilm hvor kjente skuespillere som Marlon Brando, Montgomery Clift, Dean Martin, Maximilian Schnell og den svenske skuespiller May Britt deltok. Filmen var basert på en roman med samme tittel av den amerikanske forfatteren Irwin Shaw utgitt i 1948. Vi opplever en sterk skildring av amerikanske soldater under den annen verdenskrig. Også de tyske soldatene blir skildret på en troverdig måte.

WESTERN OG COWBOY FILMER VAR POPULÆRE


Den syngende cowboy helten Roy Rogers var min favoritt i mange år. Cowboyene Roy Rogers og Hopalong Cassidy må sies å representere fiktive cowboys. De passet inn i den offisielle markedsføringen av hyggelige, trofaste og kjekke cowboyer, med ren skjorte som alltid kjempet de svakes sak. En mer tøffere western film var nok møtet med filmen « Major Dundee». Vi opplever de alvorlige og tragiske situasjoner for USA under den blodige borgerkrigen hvor nedkjemping av Apasje indianere var viktig. Også konflikten mellom USA og staten Mexico blir en del av filmen. Kjente skuespillere som Charlton Heston, Richard Harris, James Coburn deltok i filmen. Filmen ble lansert i 1965.

GRATISFILM 1.MAI -MINNES ENNÅ I 2024

Vi var mange som husket 1.mai med lang kino kø i varmen for å se gratis film. Noen av mine venner mener det var slitsomt å stå i kinokø i solsteika den 1.mai. En nær venn av meg var også en ivrig kino bruker. Han noterte i dagboken alle kinobesøk på Nordstrand kino. Dagboken forteller om omfattende besøk. Her er listen over filmer som min venn Tom Kyvik noterte i dagboken: "Fortunella", " Herren og hans tjener", " Styrmand Karlsen",  "5 Loddrett", " Tre glade rekrutter", " Med hjertet i halsen", " Anglar,finns dom", og "Tatt av vinden(to dagers forestilling)". Hopalong Cassidy med hesten Hopper var også min venns cowboy favoritt.



Rapporten er en kortfattet oppsummering av personlige minner fra kinobesøk på Nordstrand kino i årene fra 1954 til 1965. Rapporten inneholder ikke en fullstendig historie om kinoen. Vi mangler en oversikt over filmer som ble vist under den annen verdenskrig samt en fullstendig oversikt over barn, ungdom og voksne filmer som ble vist. Dessuten er det lett å minnes filmer som du tror du har sett på Nordstrand kino, men som du har sett på andre kino. Vi så filmer på Jarlen kino, Ringen kino, Scala kino, Saga kino, "Kassa" på Abildsø og Klingenberg kino -bare for å nevne noen. Interessen for spillefilmer har ikke avtatt med årene for meg. Derfor har jeg en stor samling av spillefilmer i eget arkiv. Filmene er kopiert til video eller dvd.


Vi brukte omtrent 30 minutter fra Lambertseter senter til kinoen samt litt mer tid hjemover. Jeg besøkte den gamle kino bygningen for noen dager siden for å ta tiden til og fra kinoen. Også nå i 2024 brukte jeg 30 minutter på turen.


Tedd Urnes

10.09.2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Thursday, August 29, 2024

 

PÅ SØKING ETTER HISTORISKE MONUMENTER I BASKA VODA I KROATIA

«… en partisan er en gerilja soldat eller frihetskjemper som opptrer bak fiendens linjer …»


Den dramatiske og tragiske historien om Kroatia under den annen verdenskrig kjente jeg godt til før jeg avla landet et privat feriebesøk i byen Baska Voda i 2024. Derfor ønsket jeg å søke etter historiske minnesteder i byen fra den annen verdenskrig til tross for varmen. Ikke helt bra å lete etter et lands fortid når gradestokken viser over 30 grader. Søkingen etter angitte steder var ikke helt enkelt. Derfor ble søkingen noe slitsom fordi jeg ikke kunne finne stedene. Selvsagt glemte jeg å utstyre meg med vann og penger før jeg begynte på en 3 timers søk i varmen. «… jeg ikke vite om historien … jeg er ikke fra Kroatia … » var svar jeg fikk fra folk som arbeidet med turister i byen .Dessuten var skilt som skulle vise stedene, en mangel eller de var ødelagt. Etter tre timers tur fant jeg flere steder hvor alvorlige hendelser hadde funnet sted nær byen. Den 18. oktober 1944 ble byen frigitt av partisan grupper etter en landgang på standen i Baska Polje. Først passerte jeg stedet uten å finne minnestedet fordi feriefolk med mye badeutstyr hadde okkupert området. Monumentet som ble satt opp i 1983, består av en hvit stein om skal illustrere et skip: « Naval landing operation». Monumentet er laget av Anta Rozic.


Fordi jeg hadde passert stedet, fant jeg et annet minnesmerke i en landsby like ved hvor listen over falne var satt på en vegg. Turen var ikke forgjeves tross varmen, tross mangel på vann,

penger og mat.

USTASJA OG TITO

Den 25 juli 1984 publiserte lokalavisen Nordstrand Østre Aker Blad (NØAB) en bok anmeldelse skrevet av meg. Bokens tittel: «USTASJA». Forfatter: Jahn Otto Johansen
. Derfor hadde jeg forventet at noe av den dramatiske politiske og militære situasjonen for Jugoslavia under den annen verdenskrig ville bli godt markert i byen. Hverken navnet Tito eller terror organisasjonen USTASJA ble omtalt i byen. Fortiden fikk være fortid også for turistbyen Baska Voda. Likevel fant jeg en park hvor fortiden ble markert med skulptur samt en liste over offer for krigen nær stranden. Ingen skilt var satt opp slik at jeg lett kunne finne stedet.




Byen Baska Voda vil helst glemme fortiden. Viktig er en positiv holdning til turister som vil ha billig mat, drikke og mye sol og varme.

Tedd Urnes

29.08.2024

 

 

Tuesday, August 27, 2024

 

BASKA VODA OG GUNNAR STAALESEN

«… også her har han vært forfatteren fra Bergen… også her har norske turister vært…»


Vi som er opptatt av å fremme leselysten til folk, blir begeistret når vi finner norske bøker i bokkasser i fremmede land – eller ukjente byer. Bokkassenes tid er ennå ikke over til tross for utbygging av bibliotek i de fleste land. Den tidligere fiskelandsbyen Baska Voda i Kroatia har blitt besøkt av norske turister. Ikke mange i antall. En beskjeden bokkasse i Baska Voda viser at norsk litteratur har blitt forsøkt spredd til nye turister. Historien om privatdetektiven Varg Veum fra Bergen er ingen ukjent mann. Forfatteren Gunnar Staalesen har utgitt mange bøker om denne ensomme privatdetektiven fra Bergen. Boken som jeg fant under et besøk i byen Baska Voda, har tittelen: « Din, til døden ». Boken ble utgitt for 45 år siden. Ulest bok av meg som følte en nasjonal forpliktelse til atter en gang å bli kjent med Varg Veum. En spennende bok som jeg ikke kunne legge fra meg før siste side var lest. I forordet til boken blir leseren grundig presentert for Gunnar Staalesens forfatterskap i året 1979. Forordet er skrevet av Rune Larsstuvold. Gunnar Staalesen tilhører sosionomskolen innen kriminal litteraturen ifølge Rune Larsstuvold. Han har helt rett i sin vurdering av boken. Til tross for bokens betegnelse som « krimbok » ,opplever vi ikke mange mord før vi har lest mange sider. De sosiale forhold i Bergen, personers tragiske historier, været i Bergen og detaljerte skildringer av Varg Veums privatliv, er viktig opplysninger før vi opplever et mord. Boken ble skrevet for 45 år siden, og mye kan ha blitt forandret i Bergen nå i 2024.Likevel er samfunnsskildringene troverdige. Det vil si at leseren må vise litt tålmodighet under lesingen. Her er ingen tøffe skyte episoder, ingen privatdetektiv bevæpnet med en colt 45 eller side opp og side ned med dramatiske bilkjøring i Bergens trange gater. To mord og et mord forsøk hører med i fortellingen. Vi opplever den tidligere sosionomen Varg Veums meninger og opplevelser om livet generelt, om ekteskap, om personlige forhold, om alkoholbruk til daglig og om Varg Veums behov for uforpliktende seksuelle opplevelser.

LITT OM INNHOLDET

Ikke alle lesere i dag er helt fortrolig med personer som forfatteren viser til. Personlig ble jeg meget forbauset under et opphold på Kuba for noen år siden over mangel på kunnskap om den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway. Forfatteren tar det for gitt at alle vet hvem Ernest Hemingway var. Ikke alle vet i dag heller hvem den amerikanske forfatteren William Faulkner var. Begge to fikk Nobelprisen i litteratur. Vi som opplevde radiokrim på femtitallet, husker godt krimserien om privatdetektiven Paul Temple. Radiostemmen til skuespiller Arne Lie minnes godt:» Godt aften, mitt navn er Cox». Melodien nynnes på fortsatt av meg personlig.

LITT OM FORFATTEREN

Gunnar Staalesen tok eksamen artium i 1966. Utdannet Cand.Philol fra Universitetet i Bergen med fagene engelsk, fransk og allmenn litteraturkunnskap. Bøkene hans har blitt oversatt til 20 språk. Gunnar Staalesen ble født den 19.oktober 1947. Han er fortsatt aktiv som forfatteren på heltid.

Tedd Urnes

27.08.2024

 

 

Sunday, August 4, 2024

 

HAMSUN -SYKLUSEN AV KARLIS PADEGS

… en glemt latvisk kunstner med interesse for norsk litteratur …

Karlis Padegs ble født den 8 oktober 1911 og døde 19 april 1940. Han studerte ved Latvia Art Academy. Han ble meget opptatt av Knut Hamsuns bøker. Her vises noen tegninger fra Knut Hamsun bøker: SULT, VICTORIA, PAN, BENONI, MYSTERIER, NY JORD, KONERNE VED VANDPOSTEN,  AUGUST, og MARKENS GRØDE.

Original tegninger er oppbevart i samlingene til Latvias Nasjonalmuseum for Kunst (LNMM)

Markens Grøde. Portrett av Inger


Victoria
SULT
PAN

MARKENS GRØDE