Tuesday, February 20, 2024

 

MED HAVREGRYN OG FLATBRØD I AKTIV FREDSABEID

 Byen Sjlisselburg i Russland og Fagforbundet Hedmark


Vi som deltok i Berlin Marathon i 1990, vi som passerte Brandenburg Tor i Berlin i 1990 trodde « den kalde krigen « var over. Vi tok feil. Likevel var det mange som ønsket å hjelpe folk i Russland etter Berlin murens fall. Fagforbundet Hedmark ville gjøre noe for vanlig folk. Tran, havregryn, sukker, makrell i tomat, flatbrød, leverpostei, syltetøy og sjokolade med ble samlet inn av engasjerte privat personer, fagforeningsmedlemmer og lokalpolitikere. Også lege utstyr var en mangelvare. Ingen trodde vel at norske IDEAL flatbrød skulle bety noe for folk i den lille russiske byen Sjlisselburg tidligere navn var Petrokrepost. I et beskjedent hefte om det frivillige arbeidet for folk i byen blir vi detaljert presentert for det omfattende arbeidet som ble utført. Ingen nevnt og ingen glemt. Forfatteren av heftet er den tidligere journalist i Hamar Arbeiderblad, Rolf Martin Berntsen. «… Jeg har hatt den glede å få skrive og redigere dette heftet om solidariteten som Fagforbundet i Hedmark og andre gode krefter som har vist gjennom å hjelpe innbyggerne i russiske Sjlisselburg, og det vennskapet som har vokst fram gjennom det …» Sitat slutt.


Rolf Martin Berntsen, utdannet fra Hamar Katedralskole, arbeidet mange år som journalist i Hamar Arbeiderblad, eksamen i statsvitenskap, og arbeidet nå som frilansjournalist.


ÆRESBORGERE I RUSSISKE SJLISSELBURG

På grunn av innsatsen i hjelpearbeid for den russiske byen Sjlisselburg, ble Karin M. Mathisen fra Moelv og Rolf Skirbekk fra Elverum utnevnt til æresborgere av byen Sjlisselburg den 24.april 2019. Hjelpen fra Norge ble mottatt med takk- og et håp om varig fred?

Tedd Urnes

20.02.2024

 

 

 

 

No comments: