Wednesday, February 19, 2020


KRIGEN I ARKTIKA
Krieg in der Arktis. Sturm im Norden & Verbrannte Erde


Tysk informasjon om de harde kampene i Norden under den annen verdenskrig er ikke opplysninger som har nådd det store flertall av befolkningen. Derfor begynte filmskaperne Ralf Daubitz og Jens Becker et omfattende forskerarbeid om krigen i nord. Et imponerende arbeid ble utført. Ukjente filmer og bilder ble samlet inn for å kunne vise de harde forholdene. Personer som hadde opplevd tiden, ble også intervjuet. Forskerarbeidet ble utført i landene Tyskland, Norge, Østerrike og Finland.
« Weserubung» var navnet på angrepet på Danmark og Norge i 1940. Et meget dristig angrep som bare kunne lykkes dersom landenes ledere ikke forsto at angrepet var alvorlig. De tyske planene lykkes til slutt selv om alt ikke gikk etter planen i Norge. Filmen bruker mange kjente scener som har vært brukt i andre dokumentarfilmer om angrepet på Norge. Hvorfor angrep Tyskland – Nazi-Tyskland – Norge egentlig? Noen svar på spørsmålet blir besvart i filmene -men ikke alle kjente svar er tatt med i fortellingen. England mente at den svenske malmtransporten fra Narvik måtte bli stoppet. Malmen var viktig for tysk rustnings industri. Derfor måtte ikke forsyningene fra Narvik bli hindret. Likevel burde filmen ha kommentert de kjente tyske marine planene om bruk av kysten i Norge i angrep på England
.
Kampene i nord handlet også om de vanskelige forholdene for Finland. Landet var etter 1941 alliert med Tyskland i kampen mot Sovjet Unionen – eller kampen mot Stalins terrorregime. Finnene ville ta tilbake tapte landområder-områder som ble tapt etter Vinterkrigen 1939-1940. Få navn på kjente generaler eller politikere er tatt med. Filmens publikum er nok de som vil ha en enkel fremstilling av forholdene i nord. Filmen er delt i to. Savner litt mer stoff om norske forhold under krigen samt noen kjente navn.





No comments: