Sunday, February 9, 2020


NORDENS CASABLANCA
Nordmenn i Stockholm under krigen

Claes Bertil Warholm, svensk student, skutt lørdag den 29.juli 1944, Skeppargatan 33, Østermalm, Stockholm: Den offisielle forklaring på drapet var hans arbeid som dobbeltagent. Claes Bertil Warholm ble bare 24 år gammel. Han ble skutt av en norsk SOE-agent med navnet Arthur Pevik. Saken kunne ha skapt alvorlige politiske problemer for den norske politiske administrasjonen i Stockholm. Liket ble derfor hurtig brakt til en myr i et skogsområde utenfor Stockholm. SOE-agenten Arthur Pevik ble også hurtig sendt ut av landet. Han mente at den svenske studenten var direkte skyld i henrettelsen av hans bror Johnny Pevik i Trøndelag.

Boken med tittel « NORDENS CASABLANCA « passer egentlig ikke helt i rekken av bøker om den militære motstanden av Norge. Likevel inneholder boken mye om det kompliserte motstandsarbeidet som ble organisert i Sverige. Forfatteren er meget kritisk til den administrasjonen i Stockholm som skulle arbeide med flyktninger og motstands bistand. Mangel på koordinert arbeid og et aktiv lederskap ,skapte mye vansker for alle. Den norske regjeringens passive krigspolitikk ble ikke godtatt av de mange unge nordmennene som søkte til Sverige. Den passive politikken ble også motarbeidet av de kommunistiske motstandsgruppene. Jeg skal la de generelle flyktning problemene ligge. Viktig er de avsnitt hvor de militære aktivitetene omtales.

Drapet på Claes Bertil Warholm ble dysset ned-naturlig nok. I boken om «Oslogjengen. Europas beste sabotørgruppe» skrevet av Jan Christensen og utgitt i 2005, ble heller ikke henrettelsen nevnt. Men i boken om Ida «Tikken» Lindebrække , « TIKKEN MANUS-Sabotørenes hemmelige medspiller» skrevet av Kaja Frøysa i 2009, ble drapet nevnt fordi Ida Lindebrække måtte delta i arbeidet med å få liket gjemt. Men av person hensyn ble ikke navnet tatt med.

Også denne gangen blir vi ikke mer informert om « Kai Holst -saken». Kai Holst var en aktiv motstandsmann som ble skutt og drept i Stockholm i 1945 under merkelige forhold. Fortsatt må man vente på mer informasjon fra arkiver som fortsatt ikke er tilgjengelige for forskere.

Dessuten er opplysningene om den kjente skuespilleren Sonja Wigerts agentarbeid viktig å fremheve atter engang. Stockholm var et paradis for utenlandske agenter og spioner og aktive norske-britiske SOE- agenter som Max Manus, Gunnar Sønsteby og mange andre som seinere ble medlem av den kjente « Oslogjengen». Om kommunistenes virksomhet får du litt informasjon. Litt om Asbjørn Sundes aktivitet finns også. Anbefaler å ta en sjekk av listen over litteratur brukt for boken samt arkiver hvor film er aktuelt dersom du ønsker en mer helhetlig rapport om hvorfor de politiske partiene fortsatt konfliktene under krigen. Både Arbeiderpartiets medlemmer og aktive politikere i kommunistpartiet arbeidet mer for å vinne freden enn krigen. De borgerlige partiene var passive under krigen.
Vil også anbefale å studere nøye Willy Brandts politisk og personlige historie som kunne passe bra i et drama om mannen, kvinnene, og politikken. En spennende historie.

Skjeseth, Alf: Nordens Casablanca. Nordmenn i Stockholm under krigen. Spartacus forlag AS.Oslo.2018. 288 sider.


No comments: