Sunday, September 8, 2024

 

NORDSTRAND KINO

… noen minner fra kinobesøk …Nordstrand kino…


«…EN VAKKER NY KINO HAR VELLYKKET INNVIELSE …» skriver Aftenposten i oktober 1935.

NORDSTRAND KINO ble etablert allerede i midten av trettiårene som en privat kino. Kinobygningen ligger på Holtet i Oslo med dagens adresse Kongsveien 104.Bygningen var nyoppført i funksjonalisme med Oddmund Eindride Slaatto som arkitekt. Kinosalen rommet 450 personer. I 1949 overtok Oslo kommune driften av kinoen etter at Aker kommune og Oslo Kommune ble slått sammen. I 1965 ble kinoen nedlagt fordi Lambertseter fikk egen nye kino.



Betegnelsen Kino er en kortform av kinematograf.

AKTIV KINOBESØK BLANT BARN, UNGDOM OG VOKSNE

Vi som flyttet til Lambertseter fra Kampen bydel i Oslo i begynnelsen av femtiårene, var helt avhengig av ukentlig kino besøk. På midten av femtitallet var kino det eneste sted barn kunne se film. Jarlen kino på Kampen trakk all ungdom, voksne og barn til forestillingene. Jarlen kino var meget populær både blant barn, ungdom og voksne på Kampen. Nordstrand kino og «Kassa» i Folkets Hus på Abildsø, var steder vi unge ofte besøkte uten foreldre. Ingen kjørte oss i bil til kinoen. Vi gikk eller syklet fra Lambertseter til Holtet hvor Nordstrand kino lå. Antatt tid fra Lambertseter til Holtet var omtrent 30 minutter ned til kinoen, men vi brukte mye mer tid hjemover fordi filmens innhold ble heftig diskutert. Her følger opplysninger om noen av filmene som jeg husker mer enn andre.

NOEN FILM MINNER BARE

La oss vurdere samt mimre litt om noen av de filmene som jeg husker best nå 2024. Her er noen av filmene: « Shetlandsgjengen », «The Young Lions», «Major Dundee», « Rundtomkring fra Sender X», « The Hunters «, « Den gamle mannen og havet «, « I krig og kjærlighet «, «Last Train from Gun Hill»,» The Man in the Sky»,»G.I.Blues», »Operasjon Løvsprett», « The League of Gentlemen», « April Love», «Bernardine» samt utallige cowboy filmer hvor heltene Roy Rogers og Hopalong Cassidy dominerte utvalget. Hopalong Cassidy ble spilt av den amerikanske skuespiller William Boyd. Uten tvil var helten Roy Rogers min favoritt. I Marmorveien 3 på Lambertseter bodde mannen som deltok i import til Norge av Roy Rogers filmer. Navnet var Gunnar Rasch-Olsen (1922-1980). Han arbeidet også som kinosjef for Symra kino på Lambertseter. Jeg vokste opp i Marmorveien. Dessuten hadde jeg fått Roy Rogers revolver fra USA av min far som var sjøkaptein. Helten var Roy Rogers uten tvil. Han spilte inn over 90 filmer.


OM NOEN AV FILMENE PÅ LISTEN

SHETLANDSGJENGEN er en film jeg husker godt.

 

Den norsk-britiske krigsfilmen «Shetslandsgjengen» fra 1954 ble meget omtalt i miljøet på Lambertseter. Filmen ble vist på Nordstrand Kino med meg som ivrig tilskuer. Alene dro jeg ned til Holtet for å se filmen. Filmen handler om den kjente « Shetlangsgjengen» som krysset Nordsjøen i små fiskebåter fra okkuperte Norge til Storbritannia. Gruppen ble ledet av Shetlands-larsen. Ti av skøytene gikk tapt i kampen mot den tyske overmakten. Avdelingen hadde 44 falne fram til 1943. Den legendariske kapteinløytnanten Leif Larsen fra Fana ved Bergen spiller hovedrollen i filmen. De fleste av scenene er meget realistiske. De ble tatt opp på steder der begivenhetene fant sted. Stormscenene  er filmet i Nordsjøen utenfor Bømlo. I filmen deltar 15 av Shetlangsgjengen deltagere. En engelsk versjon av filmen ble vist i mange vestlige land under tittelen» Suicide Mission».

 Filmen er basert på bøkene» Nordsjøbussen -The Shetlands Bus « av David Howarth og « Shetlands-Larsen» av Frithjof Sælen.

Den kjente forfatteren til James Bonds bøker og filmer, Ian Fleming, var også aktiv i arbeidet med « Shetlands- bussene». I boken med tittel:» Ian Fleming « skrevet av forfatteren Andrew Lycett, opplyser forfatteren om forholdet:» …Ian kept his contacts at variuos edges of the war effort, visiting the Free French, dining at the Carlton Grill with Prince Bernhard of the Nederlands, and liaising with the Norwegians over the development of the «SHETLAND BUS» service which carried agents across the North Sea into Scandinavia…». Sitat slutt.

RUNDTOMKRING FRA SENDER X var en film for oss som lyttet til Radio Luxemburg

… mest populære filmen i 1956…

Den tyske filmen handler om tre unge musikkartister. En av artistene er kjæresten til den ene av sangerne. Trioen får ikke opptre i den nasjonale kringkastingen. Derfor lager gruppen en ulovlig radiosender som de kaller « Sender X».Sendingen ble meget populær blant ungdommen. Politiet jakter på senderen som flyttes fra sted til sted. Filmen viser et musikkshow – mye sang og musikk. Hoved slageren i filmen var « Ro-Ro-Ro-Ro-Robinson. Til slutt får gruppen opptre i kringkastingen. Alt ender bra også for kvinnen som tidligere fikk gifte seg med en av artistene. Hennes far var strømpefabrikant, streng og rik. Jeg husker godt filmen fordi jeg syklet ned til kinoen med noen venner.

Filmens tyske titler er: « Die Grosse Starparade « og «Die Liebessender X».

THE HUNTERS var filmen for oss gutta med fly interesse

Fordi jeg har alltid vært opptatt av fly generelt, ble et kinobesøk av fly filmen «The Hunters» helt nødvendig. Filmen ble lansert i 1958. Handlingen foregår under Koreakrigen. Handlingen kort fortalt: Amerikanske piloter er aktive i konflikten. De flyr det nye amerikanske jagerflyet « F-86 Sabre jet fighter». Motstanderne er kinesiske og Nord -Koreanske flygere som bruke det nye russiske jager flyet « MIG-15». Vi opplever flere fly scener som er helt realistiske. En alvorlig flyulykke er tatt med i filmen. Det viser seg at flyulykken er et opptak av en virkelig hendelse. Scenen blir seinere omtalt som « Sabre Dance».  Vi ser en » F-100 Super Sabre» som forsøker å lande, men som eksploderer ved landingen .Personlig oppdaget jeg ikke scenen før jeg studerte filmen nøyere i forbindelse med et prosjekt hvor virkelige opptak ble brukt i spillefilmer. Kjente skuespillere som Robert Mitchum, Robert Wagner, Richard Egan og den svenske May Britt, medvirker i filmen.

Filmen er basert på romanen «The Hunters» skrevet av James Salter.

THE YOUNG LIONS var filmen hvor den annen verdenskrig var hovedemnet

Filmen ble lansert i 1958. Jeg husker godt filmen som gjorde et sterkt inntrykk. En krigsfilm hvor kjente skuespillere som Marlon Brando, Montgomery Clift, Dean Martin, Maximilian Schnell og den svenske skuespiller May Britt deltok. Filmen var basert på en roman med samme tittel av den amerikanske forfatteren Irwin Shaw utgitt i 1948. Vi opplever en sterk skildring av amerikanske soldater under den annen verdenskrig. Også de tyske soldatene blir skildret på en troverdig måte.

WESTERN OG COWBOY FILMER VAR POPULÆRE

Den syngende cowboy helten Roy Rogers var min favoritt i mange år. Cowboyene Roy Rogers og Hopalong Cassidy må sies å representere fiktive cowboys. De passet inn i den offisielle markedsføringen av hyggelige, trofaste og kjekke cowboyer, med ren skjorte som alltid kjempet de svakes sak. En mer tøffere western film var nok møtet med filmen « Major Dundee». Vi opplever de alvorlige og tragiske situasjoner for USA under den blodige borgerkrigen hvor nedkjemping av Apasje indianere var viktig. Også konflikten mellom USA og staten Mexico blir en del av filmen. Kjente skuespillere som Charlton Heston, Richard Harris, James Coburn deltok i filmen. Filmen ble lansert i 1965.

GRATISFILM 1.MAI -MINNES ENNÅ I 2024

Vi var mange som husket 1.mai med lang kino kø i varmen for å se gratis film. Noen av mine venner mener det var slitsomt å stå i kinokø i solsteika den 1.mai. En nær venn av meg var også en ivrig kino bruker. Han noterte i dagboken alle kinobesøk på Nordstrand kino. Dagboken forteller om omfattende besøk. Her er listen over filmer som min venn Tom Kyvik noterte i dagboken: "Fortunella", " Herren og hans tjener", " Styrmand Karlsen",  "5 Loddrett", " Tre glade rekrutter", " Med hjertet i halsen", " Anglar,finns dom", og "Tatt av vinden(to dagers forestilling)". Hopalong Cassidy med hesten Hopper var også min venns cowboy favoritt.



Rapporten er en kortfattet oppsummering av personlige minner fra kinobesøk på Nordstrand kino i årene fra 1954 til 1965. Rapporten inneholder ikke en fullstendig historie om kinoen. Vi mangler en oversikt over filmer som ble vist under den annen verdenskrig samt en fullstendig oversikt over barn, ungdom og voksne filmer som ble vist. Dessuten er det lett å minnes filmer som du tror du har sett på Nordstrand kino, men som du har sett på andre kino. Vi så filmer på Jarlen kino, Ringen kino, Scala kino, Saga kino, "Kassa" på Abildsø og Klingenberg kino -bare for å nevne noen. Interessen for spillefilmer har ikke avtatt med årene for meg. Derfor har jeg en stor samling av spillefilmer i eget arkiv. Filmene er kopiert til video eller dvd.


Vi brukte omtrent 30 minutter fra Lambertseter senter til kinoen samt litt mer tid hjemover. Jeg besøkte den gamle kino bygningen for noen dager siden for å ta tiden til og fra kinoen. Også nå i 2024 brukte jeg 30 minutter på turen.


Tedd Urnes

10.09.2024