Sunday, February 6, 2022

 

 

 

 

REBELL PÅ FRIFOT

En politisk oppvekstroman


Dersom forfatteren hadde søkt et engelsk talende publikum ville han nok ha bitt fristet med et gjenbruk av tittelen til filmen om ungdomsopprør i USA på femtitallet: « A REBEL WITHOUT A CAUSE». Men vi befinner oss blant søkende ungdom bosatt på Lambertseter – Oslos første og mest omtalte drabantby. Personlig kjenner jeg drabantbyen meget godt fordi jeg kom hit i 1953 og forlot egentlig aldri Lambertseter. Likevel er det en viss forskjell mellom egne opplevelser og forfatterens erfaringer fra drabantbyen. Han søkte et politisk miljø, mens jeg søkte et aktivt speidermiljø. Vi var opptatt av samfunns engasjement uten tilknytting til et politisk parti. Så lang våre felles opplevelser.


MUSIKK OG FEST OG HORMONER I FRI FLYT OG UNGE HØYRE PARTI

Hovedpersonen heter Axel Mobekk. Han er ingen James Dean til orientering. Vi som kjenner forfatteren, vil nok antyde at Axel er et portrett av forfatteren Ivar Sekne? Mye av bokens innhold er viet Axels personlige utvikling og interesser. Stikkord er musikk, jenter og politikk på ytterst høyre siden i Norge. Vi opplever et aktivt musikkmiljø på Lambertseter. Guttene ville forsøke å skape en egen musikk kultur. Et eget band blir startet. Konsert blir også arrangert. Fest, fart og musikk og en søken etter erotikk i en kaotisk blanding med mye forvirring. På Lambertseter blir et lokallag av Unge høyre etablert. Axel er aktiv også blant konservative politikere. Han er også litt fasinert av den høyreradikale Andres Lange som trakk mange unge til seg fordi han provoserte de etablert innen alle partier.

Undertittelen gir et signal om innholdet av boka: En politisk oppvekstroman. Gradvis følger leseren den politiske utvikling av Axel. En søken etter en fornuftig forklaring på et samfunn han vil prøve å tilpasse seg samt aktiv forandre – men til hva?

LAMBERTSETETER UNGE HØYRE

Han opplever at partiets medlemmer er mer opptatt av egen politisk karriere, makt og posisjon enn av partiets frihets budskap. Gradvis utvikles en negativ holdning til Unge Høyres budskap om personlig frihet og velstand i Norge. De dekadente unge høyre medlemmer gjør et forsøk på å delta på en fest hvor de ikke var velkommen. Unge arbeiderparti medlemmer har liten sans for silkerampen». «… Hva faen veit du om arbeidslivet du’a, din silkeramp? Pell deg tilbake til golfbanen der du hører hjemme. Eller dra til Vietnam, så kan du skyte litt på fattige bønder sammen med amerikanerne !..» . Sitat slutt.

FARVEL TIL UNGE HØYRE

Axel forstår at partiets budskap stemmer lite med folks egne meninger og ønsker for landets fremtid. Budskapet blir overflatisk uten innhold.

«… Jeg er kommet til at kapitalismen ikke er bra for oss mennesker, for å skape et menneskelig og demokratisk samfunn. Den fører til at profittmotivet styrer utviklingen og konsentrer den økonomiske makt mer og mer, ikke minst internasjonalt…». Sitat slutt.


Axel sliter med det indre livet i partiet. Han er aktivt men han mangler dybde i egne politiske studier selv om han begynner å studere juss – et fag han forlater seinere.

Axels oppførsel og mangel på politisk troverdighet gjør at han må forlate alle posisjoner innen partiet. Han blir mer og mer kritisk til Høyre som parti. Boka avsluttes med Axels overgang fra Unge Høyre til noe annet. Han betaler kr10.- for medlemskap i Folkebevegelsen mot medlemskap i ECC.


Forfatteren bruker kjente navn. Personene er engasjert offentlig med politiske saker. SF-sekretæren Ole Kopreitan er det siste navnet han bruker. Axel har valgt politiske side hvor Unge Høyre og Høyreradikale grupper blir vraket. En viktig melding fra Ivar Sekne som slår alarm!


Ivar Sekne: Rebell på frifot. En politisk oppvekstroman

 Kolon forlag AS. 2022.

Tedd Urnes

06.02.2022

 

 

 

No comments: