Thursday, January 13, 2022

 

 

ORO:1945

OLUF REED OLSEN -RAPPORT FRA 1940


« … Gamle bøker er som vin- de blir bedre med årene …». Fordi jeg fortsatt i 2022 opprettholder en aktiv interesse for kreativ gjenbruk av gamle spillefilmer, lydbåndopptak, radio program og fjernsynsprogram, ble min interesse for Oluf Reed Olsen vekket etter gjensyn av hans film:» Contact « .Han har brukt filmopptak fra politiske og militære hendelser aktivt. I hans film basert på egne opplevelser, rekonstruerer han ikke alle scenene. Filmopptakene viser opptak fra den tyske invasjonen av Norge tatt mens hendelsene fant sted.

GLEMT GAMMEL BOK I EGET BIBLIOTEK

En gammel og slitt bok ble funnet i eget bibliotek mens jeg letter etter informasjon om Oluf Reed Olsen. Boken var slitt, godt bruk men ikke av meg -dessverre. Tittelen på boka er : « Vi kommer igjen. En norsk flygers beretning «. Boka ble utgitt i 1945. Fordi jeg var født i 1944 kunne jeg altså ikke ha lest boka. Greit med en forklaring på hvorfor en bok i eget bibliotek ikke hadde blitt lest. Boka ble lest raskt etter oppdagelsen av krigsrapporten fra Oluf Reed Olsen. Utgitt i 1945 og lest i 2021.La oss ta en beskjeden evaluering av boka. I 1945 kostet boka kr.17.47. Antall sider er 227 med fotografier. Utgitt av Erik Qvist (H.C. Qvist). Trykt hos firmaet:» Stranberg & Co. Boktrykkeri As «. I motsetning til dagens bøker som trykkes enten i Estland, Latvia eller Litauen, så har trykkingen foregått i Norge. Den kjente norske forfatteren Nordahl Grieg er ikke glemt av forfatteren. Nordahl Griegs dikt « 17.mai 1940» siteres. Boka er tilegnet forfatterens avdøde venn Kåre Moe. Han omkom under en flyøvelse i Canada. Litt merkelig er forfatterens valg av person nummer to som boka tilegnes: Hans mor alene. Morens navn er Bergljot Halvorsen (1892 – 1996).


OLE REISTAD

Den kjente flygeren og offiseren Ole Reistad har bidratt i boka med et innlegg med tittelen: « Norsk ungdom i hardt vær «. Innlegget er skrevet den 4.oktober 1945 på Bardufoss hvor Ole Reistad ble stasjonert etter krigen.

BOKAS HANDLING

Året er 1940. Norge ble invadert av Nazi-Tyskland. Forvirring er stor blant landets politikere og militære ledere. Oluf Reed Olsen har ingen militær trening eller utdannelse. Utdannet til sivilflyger uten militær flyger kompetanse. Likevel vil han delta aktivt i kampen. I 1940 er det ikke den norske militære ledelsen som vekker hans innsatsiver. Han blir engasjert av den britiske etterretningstjenesten som arbeider helt ulovlig i Norge med aktiv spionasje. ORO blir britisk spion!

OPPGAVER

De britiske agentene i Oslo har forstått noe meget viktig: Stans av forsyninger til de tyske styrkene er nødvendig. Broer som kan bli brukt av tyskerne, må sprenges. Agent ORO får i oppdrag å sprenge Lysaker broen. Sammen med brødrene Kåre og Leif Moe klarer de delvis å ødelegge broen. ORO blir pålagt flere farlige oppdrag som han utfører sammen med kameraten Kåre Moe. De blir tatt men klarer å rømme. Deretter følger rapport om flukt i båt til England, opplevelse av bombing av London, flyopplæring i Canada og om aktiv tjeneste som flyger stasjonert på Island. ORO har også viet mye plass til miljøskildringer, detaljer om livet i Canada og på Island. Spennende lesing om hvordan ORO opplevde livet som flyktning og som aktiv flyger samt hvordan vanlig folk opplevde krigen.

Noen bilder fra Imperial War Museum i London hvor Oluf  Reed Olsens utstyr og medaljer fra krigen er stilt ut for publikum. Bildene er tatt av Tom Kyvik.




LITT OM SPRÅKBRUKEN, FEIL OG ORDVALG I BOKA I 1945

Noen ord og uttrykk som var mer vanlig i 1945 enn i 2022

-kvinner, jenter eller damer omtales som « …det svake kjønn…»

-Navn på aktuelle militære leder blir ikke omtalt med navn men som « sjefen»

-Han nevner ikke en aktiv hjelper med navn men bruker hans yrkesbetegnelse « tannlegen».

-Ifølge opplysninger fra Statistisk sentralbyrå ble ikke 65.000 tyskere drept under hele felttoget.

-Norge mistet om lag 2000 mann under felttoget

-Den britiske agenten kalles bare « kapteinen»

- Andre ord som brukes: «… frøkentyper…», « … mer eller mindre løse fugler..», «…Islands dårligere klasse…», og  «…gamle marine flygere…».

OM OLUF REED OLSEN


Han ble 8.juli 1918 og døde 14.oktober 2002.Kjent etter krigen som norsk flyger, motstandsmann, forfatter og som aktiv i speiderbevegelsen. Etter krigen arbeidet han i Forsvaret og som sjef for flyavdelingen i DNL- forløperen til SAS. Han var også inspektør i Norsk Brændselolje. Selvstendig næringsdrivende med agentur for utstyr til handelsflåten ble også et område han jobbet med.

GAMLE BØKER MÅ IKKE BLI BRENT – ERFARING FRA SØK I EGET BIBLIOTEK

Boken anbefales lest fordi vi får en rapport skrevet rett etter krigen. Spennende lesing om en mann som overlever tross livstruende opplevelser og oppgaver.

Tedd Urnes

13.01.2022. Ajourført med to bilder den 20.07.2022

Oluf Reed Olsen: Vi kommer igjen. En norsk flygers beretning. Erik Qvist (H.C. Qvist). Oslo 1945. 227s.

 

 

 

 

No comments: