Sunday, April 5, 2020

NARVIK 1940


NARVIK 1940
Fremmedlegionen i kamp for Norge

I forordet til boken om den franske Fremmedlegionens historie i Narvik skriver forfatteren: «…Kampene om Narvik under den andre verdenskrig i 1940 har en helt sentral plass i den norske krigshistorien, og det med rette… likevel er det lite skrevet på norsk som også går i dybden når det gjelder den franske  Fremmedlegionens heroiske innsats i disse kampene….».
Fremmedlegionens soldater kjempet sammen med norske, britiske , polske styrker og franske alpejegere i Narvik i 1940. Forfatteren dokumenterer på en grei og lettlest måte legionens aktivitet, engasjement og tap i striden mot de tyske styrkene som hadde inntatt Narvik nesten uten kamp. Gjenerobringen av Narvik er også viet stor oppmerksomhet i legionens museum i Frankrike. Vi får en innføring i de ulike franske militære avdelingene. Navn på offiserer og avdelinger blir fremhevet samt opplysninger om de harde kampene hvor legionen viste styrke. Flertallet av soldatene var franske. Likevel blir soldater fra andre land også fremhevet i boken. I registret over falne finner vi soldater fra Belgia, Tyskland, Egypt, Romania, Polen, Italia, Spania, Luxemburg, Jugoslavia, Irland, Sveits, Nederland, og fra et ubestemt land i Asia. De totale tapene for legionen var fem offiserer, fem underoffiserer og sytti legionærer. I tillegg ble minst tohundre soldater såret.
De allierte trengte styrker på kontinentet. Derfor ble fremmedlegionen også trukket ut av striden den 8.juni. Narvik ble kjent for byen hvor Adolf Hitler led et alvorlig og uventet nederlag. Den politiske beslutning om å trekke alle allierte styrker ut av Norge var en stor skuffelse for den norske regjering og kongehuset.
Den norske regjering måtte velge mellom minst fire alvorlige avgjørelser:
-          Fortsatt kamp mot de tyske styrkene alene uten støtte fra Storbritannia
-          Forhandlinger med Nazi-Tyskland om en avslutning på krigen
-          Dele landet i to. Fortsette med et selvstyre i den nordlige delen av landet og overlate den sørlige delen av landet til en tysk okkupasjon
-          Fortsette krigen fra Storbritannia på britenes side
Regjeringen valgte å fortsette krigen sammen med Storbritannia og de allierte landene.
Personlig stiller jeg noen kritiske spørsmål til den politiske avgjørelse. Ble de polske og franske styrkene formelt kontaktet om en fortsatt krigføring i Norge? De norske styrkene hadde utmerket seg i striden. De tyske styrkene var nesten slått. En evakuering til Sverige var planlagt. Sammen med de polske og franske styrkene kunne seiret være sikret. Økonomisk kunne vi fortsette fordi landets gullbeholdning var i sikkerhet i Storbritannia og USA. Fly hadde vi innkjøpt i USA allerede. Marinen kunne aktiviseres. Soldater kunne bli hentet sørfra og aktivt motstand mot tyske forsyninger kunne med letthet ha blitt organisert. Landet ville også bli utsatt for en begrenset borgerkrig fordi mange offiserer støttet okkupasjonen- dessverre.
Winston Churchills hovedoppgave var å vinne krigen. Han var ikke opptatt av redde Norge fra tysk okkupasjon. Det britiske samveldets fremtid var hans oppgave. En seier uansett kostnad var hans mål. Norske politikere har klaget etter krigen over den dårlige kvaliteten på de britiske soldatene. Klagen er nok korrekt vurdert fra et fagmilitært synspunkt. Likevel må regjeringen og de øvrige politiske partiene ta et ansvar. Forsvaret var redusert kraftig i flere år før krigen. Et forsøk på å bygge opp forsvaret igjen kom for seint. Dessuten mente mange offiserer at arbeiderbevegelsens revolusjonære paroler før krigen kunne føre til borgerkrig med bruk av våpen lagret og innkjøpt for et forsvar av landet. Derfor var sluttstykkene til geværene og geværene lagret på ulike steder i 1940.
Tilbake til den franske Fremmedlegionen. Forfatteren har klart å forklare på en forståelige måte legionens betydning for den oppsiktsvekkende militære seieren i Narvik i 1940. Viktig at vi blir forklart at kampene i landet ikke ble vunnet av « Gutta på skauen « .
Fremmedlegion og de mange myter om legionen har blitt brukt som emne i flere spillefilmer og i seriøse dokumentarfilmer.

Knut Flovik Thoresen: NARVIK 1940. Fremmedlegionen i kamp for Norge. Historie& Kultur.2020. 156 sider.
Boken er trykt og innbundet i Vilnius, Litauen. ISBN 978-82-8323-029-1



No comments: