Thursday, January 6, 2022

 

 

ØYEBLIKK FOR EVIGHETEN

Av Kjersti Anfinnsen


«…She feels so lonely in her saddle since her horse died…»

Bokens budskap og innhold treffer oss som vet at en alder på åtti er like i nærheten. Hovedpersonen i boka er den pensjonerte hjertekirurgen Birgitte Solheim. Gradvis opplever leseren hennes problem med alderen og kroppens svekkelse. «… She feels so lonely in her saddle since her horse died…» kan være den melding hun vil sende ut til alle fordi det kroppslige forfallet merkes. Hjertekirurgen er samboer med kjæresten og arkitekten Javier. Han blir mer og mer fjern for denne verden. Små glimt av samlivet mellom personene forteller oss at slutten er nær – « … lonely in the saddle …» fordi kontakten mellom personene forsvinner. Innholdet treffer oss alle som er i den alder hvor vi vet at et forfall vil måtte komme. Birgitte Solheims sorg, tap, savn, ensomhet og bitterhet reflekteres med ro og verdighet. Hun vet hva som skal skje. Hun er klar over egen situasjon.

«…Tiden gir og fratar oss verden i en og samme bevegelse…» sitat fra Simone de Beauvoir, Alderdommen.

Forfatteren har klart å meddele oss alle en melding om alderdommen som mange vil oppleve. Intens skildring av de små og store behov som kan bli et problem for personer. Hjelp til å stelle seg kreves. Daglig livets krevende oppgaver må ordnes av hjelpere. Minner fra barndom og fra et langt liv kommer tilbake som viktige opplevelser.

«…Snart er alt over, og da håper jeg slutten kommer som en stille stund hvor jeg slukner, så umerkelig at det kan kalles kjærtegn…». Sitat slutt.

Romanen er beskjeden med hensyn til antall sider og ord. I alt 108 sider med setninger og ord som treffer leseren kraftig. En bok du må lese i ro med oppmerksomhet rettet mot valgte ord og formuleringer.

Tedd Urnes

Kjersti Anfinnsen: Øyeblikk for evigheten.Roman. Kolon Forlag.2021.



 

 

 



 

No comments: