Monday, February 22, 2021

 

 

 

REGULES FILM – LAMBERTSETER SVAR PÅ HOLLYWOOD

Av Tedd Urnes

«…det sponser jeg…» var Ove Rohdes fars spontane reaksjon. Han hadde deltatt i et møte i filmselskapet: Regules Film». Møtet fant sted i Marmorveien 1 på Lambertseter. Vi er nå tilbake i året 1962. En liten gruppe fra Lambertseter ville begynne med smalfilm produksjon. Ingen i gruppen kunne vise til en utdannelse innen filmproduksjon. De hadde alle vært ivrige kinobesøkende på Nordstrand kino, og på « Kassa» på Abildsø. Gruppens medlemmer viste hvordan en cowboyfilm skulle lages. Roy Rogers, Hopalong Cassidy og John Wayne var fortsatt ikke helt glemt.

Gruppens medlemmer var: Ove Rohde, Lasse Olsen, Johnny Solvang, Ingar Engh, Tedd Johansen (Urnes), Stein Jarnfeldt, Gunnar Renberg, Jan Erik Johansen, Ragnar Bagge (Baggis).

Ove Rohde var eier av selskapet som ble finansiert av Oves far.

«… det sponser jeg …» var en god opplysning for gruppa. Økonomien var ikke helt bra. Vi hadde lite med penger de fleste av medlemmene. Vi måtte bruke et 8mm kamera til produksjonen. Vi kjøpte inn både fargefilm og svart/hvit filmer. Lydutstyr var helt umulig å anskaffe. Vi fikk lage stumfilmer.8 mm filmer har 16 bilder pr.minutt.10 ruller med film ble innkjøpt. Kamera som ble brukt, var Kodak Brownie.




FILM PRODUKSJON

Fire filmer ble produsert. Emnevalget var krim, cowboy og skrekkfilm. Ingen lyd til bildene. Ove Rohdes filmselskap ble skapt i en tid hvor mange kunne lett ta del spontane tiltak utført og planlagt av gutta i gata. Likevel tok Ove planleggingen av filmene meget alvorlig. Cowboyfilmen: « De dødes land» ble tatt opp nær Stryken stasjon i Hakadal. Før vi begynte opptakene hadde Lasse Olsen og Ove Rohde foretatt befaring i området. De tok tog til Stryken stasjon. De fulgte elva sydover for å finne en leirplass nær elva. Gullvasking i en elv var et tema i filmen. De fant en fin plass. Deretter tok gruppen toget sammen til Stryken stasjon. I følge Ove hadde jeg kommet tilbake fra speiderleir i England hvor te ble servert til bestemte tider. Den engelske te tradisjonen måtte jeg opprettholde uansett tog eller ikke!

Filmopptaket ble utført uten store problemer. Vi skapte et nytt manus mens vi jobbet. Filmruller ble byttet av Lasse Olsen under et teppe. Vi måtte også ha med indianere i filmen. Gullvasking i elv og mye skyting var faste innslag. Vi hadde ikke mulighet for næropptak av scenene. Det betydde at kamera mannen tok flere scener fra lang avstand, stoppe innspillingen for så å løpe ned til skuespillerne for å ta opptak av ansiktene. Mye moro hadde vi også under slike forhold! Filmen handlet om grådighet blant cowboyene og gullvaskerne. En tragisk skjebne ble resultatet for alle i filmene. Ingen happy ending! Filmene ble filmen i farger uten lyd.


KRIM OG SKREKK – AKTUELLE EMNER

Regules Film produserte fire filmer. Her er titlene på alle filmene:

-1. Young Gangsters, 2. Det Spøker, 3. De dødes Land, 4. Jeff Gordon og Maskemennene.

Filmproduksjonen på Lambertseter i 1963 ble et avsluttet kapitel fordi vi alle var engasjert i ulike jobber, skoler og andre aktiviteter. Uten Ove Rohdes interesse for film og fotokamera, så ville nok ingen ha begynt med opptakene. Ove Rohde arbeidet seinere i fotobutikken på Lambertseter før han begynte et eget firma. Han var tidlig ute med innkjøp av videofilmer til salg og utleie. Innkjøp og salg av fotoalbum og annet ble firmaets hovedoppgave i mange år. Ove kunne ha blitt en meget kjent sangartist også. Han var aktiv i gruppen « Hi-Five» som spilte inn to plater før de gav seg. Ove Rohde var gruppens mannlige sangsolist. Ifølge kritikken kunne han synge engelsk, så vel som svensk med ekte uttale! « Hi-Five» bestod av: Britt Johannessen, Ove Rohde, Ulf Hestnæs, Jo Egil Skjerven og den  kjente artisten Øystein Sunde! Men – det er en annen historie!

Bilde av Ingar Engh som var aktiv under filmarbeidet. Lill Åse Johansen, gift Nordvik, sammen på St.Hans tilstelling i begynnelsen av sekstitallet. Kamera mannen Lasse Olsen, også kalt Lasse Hetty Olsen ,var sammen med Ingar Engh og Lill Åse på St.Hans tilstellingen .Hun var godt bevoktet! Bror Tedd var ikke invitert av herrene.


Lasse Olsen og Lill Åse Johansen, gift Nordvik. (Lill Åse (Lillen) forlot oss i 2017).

Bilde fra filmen: De Dødes Land. Til venstre i bildet er Ingar Engh, midt i bildet Tedd Johansen, seinere Tedd Urnes, og helt til høyre i bildet Gunnar Renberg. Liggende person er Lasse Olsen.

(Ingar Engh ble bare 51 år  gammel)


 

 

 

 

 

 

 

To av filmgruppens aktive medlemmer: Lasse Olsen (Hetty Olsen) til venstre i bildet og Gunnar Renberg til høyre i bildet.

(Gunnar Renberg fra Marmorveien på Lambertseter døde den 4.oktober 2001)

No comments: