Thursday, December 3, 2015

OM DE GLEMTE MOTSTANDSGRUPPER UNDER DEN TYSKE OKKUPASJONEN AV NORGE: ET MINNESMERKE AVDUKET OG EN BOK UTGITT OM ET GLEMT EMNE?

Bydel Nordstrand i 2015: Lokalhistorikere, lærere, lokal politikere og de som har levd noen år, kjenner nok til de dramatiske historiene om den illegale virksomheten til Max Manus, Jens Chr. Hauge, Kjell Staff, Kolbein Lauring og mange flere ukjente gutter fra Nordstrand. Flere bøker er skrevet om denne tiden. Filmer er produsert om årene fra 1940 til 1945. Likevel har vi ikke blitt opplyst om andre grupper som også arbeidet for fred og frihet av landet. En gruppe som har blitt viet mindre oppmerksomhet, er ”Osvald-gruppen” som ble ledet av Asbjørn Sunde

. For å bedre informasjonen om denne og andre motstandsgrupper, er et minnesmerke satt opp i 2015 foran inngangen til den gamle Jernbanestasjonen i Oslo. Hensikten med minnesmerke er å hedre grupper som mer eller mindre tilhørte de ”kommunistiske motstandsgruppene”.
Etter den annen verdenskrig kom den kalde krigen også til Norge. Det var ikke populært å ha tilhørt motstandsgrupper som var mer aktive enn Milorg som var ledet av den norske regjeringen i London. Passiv motstand var regjeringens budskap til ungdom i landet. Utålmodig ungdom fant meldingen meningsløs. Derfor søkte de til grupper som gjorde noe aktivt. Om det var grupper ledet av norske kommunister eller andre, var av liten interesse. I 2015 lar noen av de gjenlevende aktivistene seg intervjue av pressen. Osvald- veteranen Signe Raassum er 90 år. Få kjenner til  det arbeidet hun utførte i krigsårene. Hun ble hedret sammen med avdukingen av minnesmerke i Oslo. Hun klarte å rømme til Sverige under krigen fordi hun var ettersøkt av det tyske Gestapo over hele landet. Hun var en nær venn av Asbjørn Sunde, hans kone og sønn under krigen og etter krigen. Signe Raassum er bare en av mange som ble glemt.  Asbjørn Sunde ble landskjent etter krigen en kort stund. Han skrev boken: ” Menn i mørket ” i 1947. Forfatterne Morten Conradi og Alf Skjeseth har skrevet en bok om Asbjørn Sunde. Tittel: ” OSVALD Storsabotøren Asbjørn Sunde ”. En dokumentarfilm om mannen som hadde ansvar for mer enn 100 aksjoner, er også produsert og vist på diverse kinoer.Tittel: ” Offer eller Spion”.
Lars Borgersruds doktoravhandling fra 1995 har blitt utgitt med tittelen: " Nødvendig innsats.Sabotørene som skapte den aktive motstanden.".
Spennende og opplysende rapport om motstandskamp som få fikk kunnskap om. I boken nevnes noen navn og steder som er kjent. I ljabruveien 6 bodde Yngvar Jensen ( 1906-1979). Her oppbevares dynamitt og tenningsmekanismer til bruk i sprengning av Kværnerbrua mellom Loenga og Bryn. Ladningen ble oppdaget og tenningsmekanismen ødelagt av regn. Dynamitten var hentet fra Kiruna i Sverige. Asbjørn Sunde hadde flere møter med Yngvar Jensen i Ljabruveien 6.
Yngvar Jensen ble arrestert av Gestapo.
Yngvar Charles Jensen var medlem av " Wollweber-gruppen ". Gruppen arbeidet med sabotasje av tyske båter. Sovjetunionen hadde begynt en hemmelig krig mot Tyskland før den tyske invasjonen av Sovjetunionen i 1941. Sabotasje gruppene arbeidet selvstendig, men var ledet av russiske myndigheter.
Bildet viser en opppusset bygning. Flere navn har veien hatt: Ljabruveien 6, Mosseveien 6 og Kongsveien 1.

Yngvar Jensen ble arrestert den 29.april 1942. Han ble sendt fra Grini til Sachsenhausn 21.mai 1942. Derfra blir han sendt til Berlin og til slutt til konsentrasjonsleiren Buchenwald. Yngvar Jensen var sjømann, men han utdannet seg til skipsrørlegger.
Tiden etter krigen var ikke lett for medlemmene av ”Osvald-gruppen”. En direkte årsak var at Asbjørn Sunde ble dømt for spionasje til fordel for Sovjetunionen i 1954. En dom mange mener var meget tvilsom og meget politisk bestemt ut fra den spente politiske situasjonen i verden i 1954.
 Bydel Nordstrand i 2015. Hvorfor er motstandsarbeidet under krigen fortsatt interessant også for denne bydelen? Vi vet alle hvor dyktig ” Oslo- gjengen” var i lokalmiljø.  Modig og aktive. Hvor farlig de egentlig levde får vi nå en klar beskjed om ved å lese boken: ” LISTE NR.1. Over mistenkte for grovere arter av landssvik”. Utgitt i 2014. Listen omfatter mer enn 816 sider. 83 personer er oppført med navn og adresser. Gatenavnene er kjent for de fleste i lokalmiljøet. Sympatisører med okkupantene var pålagt å varsle politiet om mistenkelige forhold. ”Oslo-gjengen” måtte arbeide i dette miljøet. ”Osvald-gruppen” var også aktiv lokalt. Aker Sparebank på Holtet ble ranet av Osvald-gruppen den 15.mars 1944 for å skaffe penger til drift av gruppen. Veier hvor angivere bodde: Solveien, Florabakken, Mosseveien, Fjordveien(Ulvøya), Nordstrandsveien og Lambertseterveien.
”Oslo-gjengen” ble nasjonalhelter etter krigen. ”Osvald-gruppen” ble ikke anerkjent . Signe Raassum mottok heder og medalje i år 2013.
Signe Raassum er midt i bildet sittende. Hvit hår.
Minnesmerket i Oslo over de glemte motstandsgruppene er viktig fordi historien om krigen er ennå ikke ferdig skrevet.

Tedd Urnes



                                                                                  s                                             l

No comments: