Thursday, October 17, 2024

 

SKOGSTRAGEDIE PÅ LAMBERTSETER

…»Rock Around The Clock « tapt i skogen…

Vi lærte å telle på engelsk -One, two three o'clock, four o'clock  rock...We gonna rock around the clock to night...


Vi som vokste opp i Marmorveien i drabantbyen Lambertseter, gjorde alvor av lek i hverdagen. Leken ute blant andre barn var viktig for alle. Gaten var fysisk okkupert av barn uansett alder. Vi gutta var mest opptatt av hyttebygging i nærområdene- i skogen nær dagens motorvei. Skolearbeid, lekse lesing, pugging av salmevers eller gangetabellen, ble ikke prioriterte oppgaver blant oss gutta. Jentene var mer plikt oppfyllende med skolearbeidet. Leken var alvor. I trær nær Marmorveien ned mot dagens motorvei bygde vi hytter. Tre trær ble brukt.  Her kunne vi slappe av med private aktiviteter som spilling av gamle grammofonplater – 78 plater. Disse grammofonplatene tålte ikke tøff behandling.


Vi kjente til kvalitetene på platene. Likevel dristet vi til å ta med både en gammel platespiller og plater opp i hytta i trærne. Under krigen hadde mine foreldre byttet til seg en platespiller for 78 plater mot avlevering av poteter fra egen produksjon. Spilleren var lagt i en vanlig brun koffert. Skogstragedien kunne ha vært unngått dersom vi hadde tatt bedre vare på platen. Vår mest populære plate ble knust under transport opp til hytta. Tittelen på plata var: « Rock Around The Clock (1955)« med Bill Haley and his Comets. En tragedie som vi ikke glemt så lett. Fortsatt kribler det i begge beina når den mest kjente rocke platen spilles. Minnet om tapet kom tilbake nylig under et møte med de tre trærne hvor hytta var bygd. Gjengrodde og glemte stier ble besøk for å se om noe av barndommens virke kunne være bevart. Rester etter steinhyttene og borgen var der fortsatt. I dag hadde nye brukere av skogen bygd egen hytte og leirplass.


Den kjente hoppbakken «Ekern» var grodd helt igjen. Her hoppet jeg en gang med fall.
Stiene ned mot motorveien var avsperret med gjerde på grunn av trafikken. Derfor fant jeg ikke den hytta som jeg søkte etter. Veien var sperret. Turen var likevel en spennende reise tilbake til en tid glemte i et kjent område hvor vi fortsatt kan møte på rådyr som har mistet egent området. Rådyret og jeg hadde det felles at vi hadde mistet et fint område. Dessuten hadde jeg mistet min kjære rocke plate –« Rock Around The Clock «.


Her noen andre plater som vi spilte:


Tedd Urnes

17.10.2024

 

Tuesday, October 15, 2024

 

OM DE HARDE, OM DE RADIKALE, OM DEN MEST RADIKALE POLITISKE PERIODEN I ETTERKRIGSTIDA?


Politiske rapport om en glemt tid.

Steinar Stjernø (SV) har klart å samle mye stoff om de radikale 1970-årene for SF og SV. Mange partivenner har bidratt med opplysninger om den tiden. Tittelen på boka er:» DE RADIKALE 1970-årene. Med SF og SV i medgang og motgang, 1967 -2024 «. Sidetallet er 382 inkludert register og en omfattende kildesamling -sluttnoter-som anbefales lest. Her finnes mye spennende stoff om politiske forhold glemt for de fleste. Vi bli presentert hvordan og hvorfor SF og SV oppsto. For å vekke litt lokal interesse for boken, har jeg studert kilde henvisningene og registeret grundig. Vi finner kjente navn blant de som skapte historien om det i dag mest ledende opposisjonspartiet på venstresiden. Jeg vil legge vekt på et spesielt navn som vi kjenner i Nordstrand SV: THEO KORITZINSKY. Et navn som skrives ofte feil. Han er nevnt hele 11 ganger i registeret. Navnet dukker også opp i kildesamlingen hele 2 ganger.


For å vekke litt interesse for fortidens studier, politiske nederlag, personlige tragedier, seir, hardt arbeid, og et håp på en bedre fremtid, vil jeg publisere sitater løsrevet fra tekstens sammenheng.

Helt greit?  lykke til med arbeidet!

Sitat fra side 25-På «Katta»

«…Fire år tidligere hadde Berge Furre gått ut av «Katta», og tre år tidligere Theo Koritzinsky, begge seinere SV-ledere og stortingsrepresentanter …».

Sitat fra side 33- SF I 1960-åra.

«… Blant 61-erne med omtrent samme alder som jeg, som raskt meldte seg inn, Lars Allden, Tore Linne Eriksen, Harald Berntsen og de litt eldre Theo Koritzinsky og Helge Rønning få år seinere…».

Sitat fra side 37 – Inn i SF

«… jeg glemmer heller ikke noe Venstres parlamentariske leder, Bent Røiseland, svarte da den unge Theo Koritzinsky presset han om hans syn på amerikanernes bruk av gass og napalm bomber i Vietnam: Ikke gass! Men altså greit med napalm?...».

Sitat fra side 48 – ML -vil erobre SF

… Mot splittelse i SF…

«… Theo Koritzinsky, seinere partileder, var den siste formann i SUF (1965-1966), før ml-erne ble dominerende der…».

Sitat fra side 63 – KONTRAST :» Et mangeårig seminar»

«…organisasjonen « Folkereisning mot krig» utga fra 1962 det pasifistiske tidsskriftet » PAX», der blant annet Johan Galtung, Tor Bjerkmann, Nils Petter Gleditsch og Theo Koritzinsky var med…»

Sitat fra side 215- Et bilde med flekker

«… Da Theo Koritzinsky ble leder i 1983, var det slutt på å ta imot betalte ferieopphold, men han besøkte Romania en gang for politiske samtaler. Han stilte kritiske spørsmål om hvorfor det var så mange bilder av President Ceaucescu. Etterpå spurte tolken om han ikke var redd for å bli sendt hjem? Koritzinsky svarte at hvis han ble sendt hjem, ville SV bryte forbindelsen …».


Sitat fra side 219-Nedrustning eller defensivt nasjonalt forsvar.

«… Det gjorde også Theo Koritzinsky, som tilhørte den pasifistiske SF- tradisjonen …».

Sitat fra side 221- Nedrustning

«…På landsmøtet i 1979, argumenterte jeg for det samme standpunkt som før, og Theo Koritzinsky …. støttet det igjen… «.

Sitat fra side 278 -Partiet: Rolig mellomspill og farvel til revolusjonen.

«…Berge Furre gikk av som partileder i 1983. Han ble snart professor i historie og kirkehistorie og ble aktiv kirkepolitiker i målrørsla. Theo Koritzinsky ble partileder. Han hadde siden 1961 vært engasjert i kampen mot atomvåpen …».


Sitat side 284

«… under Theo Koritzinsky (1983-1987) var det motstand mot atomopprustning…».

Sitat fra side 303

«… Theo Koritzinsky framhevet atomopprustninga som « vår tids største sak»…».

I «SLUTTNOTER « i boken jeg vil anbefale å lese på side 322 og side 343 hvor den meget omtalte Theo gir flere opplysninger om en tid glemt. Legg også merke til stikkordet: Atomvåpen. En fortsatt viktig politiske sak også nå i året 2024- vi må ikke glemme saken.

Tedd Urnes

15.10.2024