Thursday, December 29, 2022

 

 

 

HAUKEPATRULJEN

Motto: «ALLE ELLER INGEN»


Vi som meldte oss inn i « speidern » på femtitallet, kjente godt til Haukepatruljens bedrifter og aktiviteter. Juleheftet om Haukepatruljen var utstilt til salg i de fleste bokhandlere og kiosker. Innholdet i heftet var tilpasset oss gutta. Opplevelser, spenning, teltliv, friluftsliv, nye venner i andre land, opptok oss. Haukepatruljen var tittelen på en norsk tegneserie. I 1930 ble serien publisert i bladet «Ukemagasinet». Med tekst og tegninger kunne leseren følge guttas mange oppgaver, konflikter og spennende historier. I 2022 savner vi juleheftet om den berømte speiderpatruljen: Haukepatruljen.

HAUKE-PATRULJENS SPESIALNUMMER 2

Heftet er hentet fra «Ukemagasinet» nr.37/1932 -8/1933. Tekst og tegning av Alf Fossum (1900-1982) og Jens R. Nilssen. Faksimilen er utgitt av No Tem Forlag, Oslo. Tegningene ble utført av Jens R. Nilssen til 1955. Deretter overtok Jan Lunde tegnearbeidet. I over tretti år ble tegneserien utgitt til glede for mange gutter (Jentespeidere var ikke inkludert).

NOEN KRITISKE KOMMENTARER TIL INNHOLDET AV HEFTET I 2022

Kritisk lesing av heftet nå i 2022 vil naturlig nok føre til noen kritiske meninger om innholdet. Leseren får et inntrykk av at speidergruppen har hele dagen fri uten forpliktelser. Ingen opplysninger om hvilken skole de gikk på. Ingen opplysninger om guttene var i arbeid heller. Speiderne hadde tid til friluftsliv med teltleir i skogen. Guttene var alltid kledd i speiderdrakt uansett værforhold eller årstid: Korte bukser med speider skjorta synlig uten jakke eller genser. Merkelig at de ikke fryser om vinteren med speiderlue og korte bukser! All aktivitet som guttene var involvert i, kunne føres tilbake til en eller annen av Speiderlovens krav og bestemmelser. Guttene engasjerer seg i jakt på kriminelle som her omtales som «lasaroner». Betegnelsen «lasaron» brukes om fattige, forkomne mennesker som ikke klarer å holde på jobb, bolig og familie. «Lasaronene» oppholder seg lett synlig i parker og plasser. I Norge er betegnelsen «lasaron» knyttet til bestemte steder gjennom uformelle, men utbredt navn – ifølge kilden: Wikipedia. En lasaron er også betegnelsen på en fillet og forkommen person, en tigger eller en slusk. Speiderpatruljen støtter svake grupper i samfunnet. Handlinger hvor guttene aktivt deltar i er: Trafikkuhell på Ljan, slagsmål, mobbing av barn, besøk hos Kronprins Olav, skogbrann, tyver, ake ulykke og redning fra drukning. Hver dag en ny utfordring. Steder som omtales i heftet: Ljan på Nordstand, Korketrekkeren i Nordmarka, Oslo sentrum, Skaugum i Asker, jernbanebrua over Akerselva i Oslo, tegleverket i utkant av Oslo og Frognerseteren i Oslo. Viktig å bli minnet på hvilke år vi omtaler: 1932 til 1933.

MEDISIN MOT FORFRYSNING

I 1932 TIL 1933 kurert guttene forfrysning med bruk av nafta og et lite glass med brennevin. Antar at speider i 2022 kan litt mer om forfrysninger enn gutta på trettitallet?

SLUTTORD

Mottoet for Haukepatruljen var –«Alle eller ingen»- skapte et sterkt samhold innad i guttegjengen. Likevel brukte guttene mye tid på å hjelpe andre i samfunnet. De kunne Speiderlovens bestemmelser hvor kravet er at de tenker og handler selvstendig og prøver å forstå andre. Dessuten skal de møte motgang og vansker uten å gi opp. Noen viktige krav som gjelder også i 2022.


Tedd Urnes

29.12.2022

 

 

 

 

 

 

 

No comments: