KOMPANI LINGE
Med døden som følgesvenn
Kompani Linge ble meget berømt blant nordmenn allerede under den annen verdenskrig. I juli i 1941 ble kompaniet offisielt etablert. Norske frivillige ble trent i Skottland og England. Spesial soldatene ble sendt på hemmelig oppdrag i Norge. I mange år trodde de fleste av oss interesserte at soldatene var organisert, ledet og aktivisert for å kunne frigjøre Norge. Viktig er opplysningene om at soldatene var tilknyttet den britiske militærorganisasjonen Special Operations Executive (SOE). Den norske regjeringen i London kjente ikke til britenes militær aksjoner. Raid og sabotasjeaksjoner ble utført uten den norske regjerings godkjennelse. Britene stolte ikke på de norske militære eller medlemmer av den norske regjering i forbindelse med aksjoner mot utvalgte steder i Norge. Den norske regjering trodde lenge at landet kunne unngå en aktiv deltagelse i krigen. Både tyske myndigheter og britiske myndigheter hadde etablert aktive spionnett i Norge. Helt fra 1938 var britene på plass i Norge med egne agenter. Den kjent flyger og motstandsmannen Oluf Reed Olsen var britisk agent i 1940. Dersom de tyske styrkene hadde blitt drevet ut av landet, måtte norske militære begynne å undersøke diverse agentgrupper som opererte ulovlig i landet. Det er ingen hemmelighet at også de britiske myndighetene med Winston S. Churchill i spissen hadde klare planer om en begrenset okkupasjon av Norge.
TRENGER VI EGENTLIG MER OPPLYSNINGER OM KOMPANI LINGE?
Kompaniets aktive virksomhet er godt kjent allerede. I et
etterord til boken gir forfatteren et svar på spørsmålet:»…målet har vært å gi
en oversikt over viktige deler av Kompani Linges virksomhet på en ganske bred
front, men uten at muligheten for fordypelse forsvinner …».Sitat slutt. For de
av leserne som kjenner stoffet meget godt, vil jeg anbefale en studie av personregisteret,
kilder og noter. Her finnes mye spennende stoff om kompaniets historie og personer.
Personlig er jeg opptatt av om forfatteren har benyttet den omfattende arkiver
i Nrk? Radioarkivet og Fjernsynsarkivets samlinger må aktiviseres generelt av
historikere og forfattere. Foto av Oluf Reed Olsen som flyger.
NRK PROGRAM: MILORG-GUTTA PÅ SKAUEN
Nrk sendte en dokumentarfilm med tittelen:» Milorg-gutta på skauen» hvor innholdet ble diskutert etter sendingen. Påstand ble uttrykt om at feilaktige opplysninger om Erling Lorentzens formelle lederposisjon i Hallingdal ble presentert i programmet. Hvem var egentlig sjef for hjemmestyrkene i Hallingdal under krigen? Forfatteren vier mye plass i boka om hvem som egentlig var leder/områdesjef i Milorg D-14.2 Hallingdal (Milorg O-1421). Svaret fra Forsvarsdepartementet gjengis i boka: Erling Lorentzen var aldri områdesjef i Hallingdal. Advokat Otto Pahle var områdesjef. Viktig at NRKs arkiv retter opp feilen som ble presentert i programmet. Kritiske vurderinger av kilder fra fjernsynsprogram og radioprogram er viktig arbeid som må prioriteres også nå i 2022. Foto av Erling Lorentzen (1923-2021). Erling Lorentzen arbeidet som skipsreder og forretningsmann etter krigen. Han bosatte seg i Brasil. I 1953 giftet han seg med prinsesse Ragnhild. Forfatteren har unngått å nevne Erling Lorentzen og hans families politiske aktivitet før krigen. Høsten 1939 deltok den 16 år gamle Erling i aktivitet til støtte for Nasjonal Samling. Nazi-Tysklands angrep på Norge den 9.april 1940 forandret hans syn på NS.
KOMMANDORAID I NORGE
Vi blir presentert for flere kjente og mindre kjente aksjoner utført i Norge av medlemmer av Kompani Linge. Ikke alle militær aksjonene ble like vellykket. Viktig å bli minnet på at britene med Winston S. Churchill som aktiv deltager ønsket en militær invasjon av Norge. Den militære britiske ledelse godkjente ikke en militær invasjon av Norge til tross for Winston S. Churchills mening. Likevel ble planer om invasjon utredet samt at norske styrker på sendt til Norge for å forberede en mulig invasjon. Kompani Linges soldater ble overført til Norge for å trene opp norske soldater. Tragisk var resultatet av disse operasjonene som ikke burde ha blitt iverksatt. Fordi kritiske opplysninger om en offiser fra kompaniet som ble drept i strid med tyske soldater, ble publisert etter krigen ble invasjonsplanene kjent. Den såkalte svenske offiseren Birger Sjøberg ble avslørt etter krigen som norsk bedrager. Saken ble forsøkt glemt fordi han hadde giftet seg med Liv Grannes under krigen. Hun ble gift med milorg lederen Jens Chr. Hauge etter krigen. Historien om Liv Grannes arbeid er en spennende historie. Bildet til venstre viser Liv Grannes og Birger Sjøberg (Nils Berdahl).
Liv Grannes i arbeid
MARTIN LINGE
Den tidligere norske skuespiller og offiser Martin Linge ble
forfremmet til kaptein av britene. Han fikk ansvar for Norwegian Independent
Company No.1 ( NORIC 1). Martin Linge ble drept i slutten av desember 1941.Han
var bare sjef for avdelingen i et halvår. Den norske avdelingen av SOE ble
seinere ledet av oberst John Skinner Wilson. Mer enn 500 soldater deltok i
kompaniet i løpet av krigen. Hver tiende Linge-agent mistet livet. I boken
møter vi flere aktive agenter som utfører farlige og dristige aksjoner. Mange
av de nevnte personene i boka er nok ukjente for de fleste. De dramatiske aksjonene
blir dokumentert grundig: Lofot-raidene, Måløy-raidet hvor Martin Linge falt,
angrep på Thamshavnsbanen i Trøndelag, sabotasjen mot Orklas gruvevirksomhet i
Orkanger, Glomfjord-raidet og dramatiske hendelser i Telemark hvor SOE etablerte
nye baser.
John Skinner Wilson (1888-1969) var en aktiv speiderleder både før og etter krigen. Han deltok på landsleiren på Voss i 1956, på landsleiren på Bunlanes i 1960 og på landsleiren i Bodø i 1964. John Skinner Wilson var en britisk polititjenestemann i Calcutta, Han ble leder av World Organization of Scout Movement. I 1932 deltok han også på Norges Speidergutt Forbunds landsleir i Mandal.
Konklusjon
Forfatteren har klart å fremstille Kompani Linges arbeid,
trening og aksjoner på en meget grei måte. Vi leser ikke bare om de mest
vellykkede raidene. Tapene var tragiske og mange. Forfatteren har måttet gjøre
et valg med hensyn til omfanget av historien om kompaniet.
Christopher Hals Gylseth: KOMPANI LINGE MED DØDEN SOM FØLGESVENN
Vigmostad & Bjørke AS. 2021. 325 sider.
Tedd Urnes
24.07.2022