Wednesday, January 27, 2021

 

 

BARKEN « FREDSÆL» AV PORSGRUND

…som lever i fred…det følger fred med…


Hun hadde mange navn jernbarken fra byen Porsgrunn, hun besøkte mange havner i mange land og hun ble eid av flere rederier i mange år: « Fredsæl» av Porsgrund. Skutas navn var: « Montgomery Castle», « Fredsæl», « Suarez No.1», « Maria Milagros « og « El Changador ». Historien om jernbarken begynte i Liverpool i England i året 1869 hvor hun ble sjøsatt som en fullrigger. Ikke helt lett å bestemme om en skute er fullrigger eller bark. En bark er et seilskip med minst tre master hvor de fremste er skværriggede som det heter på sjøspråket. En fullrigger er også et seilskip med minst tre master hvor alle er skværriggede. En forskjell som alle rederne ville merke seg er at barken kan seile med et mindre mannskap enn en fullrigger.

FRA FULLRIGGER TIL BARK -JERNBARK

Skuta ble ombygd til bark i 1888 av britiske eiere. I 1898 forandres skutas navn fra « Montgomery Castle» til det norske navnet « Fredsæl» som betyr … « som lever i fred «. Min interesse for skipshistorien om barken « Fredsæl» skyldes et gammel skipsbilde som jeg arvet etter min far. Fotografiet av skute er gjort i London. I følge den offisielle familiehistorien skulle min farfar ha seilt med barken som stuert. Derfor ble bildet hengende på veggen i mange år uten å bli gransket. Min farfar, stuerten, har jeg aldri møtt. Vi vet dessuten lite om mannen som vokste opp i Åsgårdstrand med svenske foreldre. Karl Johan Svendson var hans opprinnelige navn. Etternavnet skiftet han til Johansen etter at familien bortsett fra Karl Johan, flyttet tilbake til Sverige. Vi vet at han seilte som matros i en alder av 21 år. Vi vet også hvor han bodde på Nøtterøy etter at familien forlot Norge. I en alder av 27 blir han registrert som far for første gang. Fordi han var til sjøs, kunne han ikke delta i dåpen av barnet. Dessuten hadde han ennå ikke fått tid eller økonomi til å gifte seg. Sønnen ble notert som « Uekte» i kirkeboka.

I 1898 heter skipet « Fredsæl». Skuta har fått norske eiere i byen Porsgrunn. I 1899 befinner barken seg i Bergen. En hjelpekjele må bli montert i skuta. Arbeidet utføres av firma: « Laxevaags Maskin & Jernskipsbryggeri



«. Frem til året 1913 synes alt å gå bra for barken. Navn på skipets sjøkapteiner er: H.P. Schanke 1898 -1901, Otto Nord 1901- 03, W. Wiersen 1903- 12 og Georg Johansen fra 1912 til 1913.

BISCAYA 1913

Byen Pernambuco i Brasil trenger stein fra Norge. Stein lastes fra Tvedestrand ombord i « Fredsæl » i 1913. Alt går bra for skipet helt til en kraftig storm i Biscaya skader barken. Mannskapet må forlate skuta den 23.oktober 1913. Det britiske skipet « SS Grando « frakter mannskapet tilbake til den byen hvor skuta ble bygd: Liverpool i England.

Hvem var stuert på skuta i 1913? Var Karl Johan fortsatt om bord i skipet eller hadde han gått i land etter at sjøkaptein H.P. Schanke forlot skuta i 1903? Historien er her uklar. Navnet til H.P. Schanke er påført det gamle skutebildet som jeg vil anta befinner seg i mange hjem?

SKIPSHISTORIE ETTER 1913

Jernbarken fra Liverpool med norske eiere i Porsgrunn har mange liv. Skuta gir ikke opp. La oss ta en undersøkelse av steder hvor skuta har blitt observert. Vi begynner med byen Viga i Spania, deretter tar vi en reise til Brideport i USA, til havnebyen i Nord- Spania, Bilbao, deretter at vi en tur til havnebyen Rosario i Argentina. I 1927 må skipet kaste anker. Lloyd’s register stryker jernbarken med de mange navn fra registret. Reisen er slutt.

REISEN SLUTT?

Men reisen er ennå ikke slutt for meg. Hvor og når forlot matrosen eller stuerten, med navnet Karl Johan Johansen, jernbarken fra Porsgrunn? Seilte han med skuta til året 1913?

Jeg har forsøkt å finne opplysninger om de norske sjøkapteinene fra « Fredsæl»: H.P.Schanke, Otto Nord, W. Wiersen og Georg Johansen. Forgjeves. Jeg finner ingen dokumenter om personene?

Konklusjon

Skipshistorie er spennende arbeid. Enda mer spennende blir arbeidet når du knytter søkingen til søk etter ukjente familiemedlemmer samt studie av steder hvor de skulle ha bodd? Åsgårdstrand, Tønsberg, Nøtterøy, Tjøme er steder jeg må lete samt diverse byer i utlandet. Moralen er: Kast ikke gamle skutebilder. Bildene kan fortelle mange spennende historier. Karl Johan Johansen er fortsatt en ukjent stuert med svenske foreldre som forlot Norge men lot en sønn bli igjen i Tønsberg.

Tedd Urnes

Oslo, 27.01 2021

 

 

No comments: