Monday, October 26, 2020

 

MILORG PÅ ØYENE


I 1945 var krigen slutt. De hadde seiret. Kampen var over. Den aktive sivile motstandskampen som lokalbefolkningen utkjempet hver dag i fem år, ble hurtig avsluttet i 1945.Befolkningen på Tjøme, Hvasser, Nøtterøy, Veierland, Stokke og Tønsberg kunne juble. De hadde seiret over den tyske okkupasjonsmakten, og over de tyskvennlige norske nazistene i lokalmiljøet. Krigen hadde kostet mye for de fleste. Hverdagen for folk flest under okkupasjonen hadde satt store spor hos mange. Forsøket på nazifisering av lokalbefolkning var totalt mislykket. Folk ville ikke la seg tyrannisere hverken av egne nazister eller de tyske soldatene.

I boka om motstandsarbeidet: « Milorg på Øyene 0-153-3 Nøtterøy, Tjøme, Hvasser og Veierland « blir vi informert om de mange personlige opplevelsene fra denne dramatiske og tragiske perioden i Norges historien. Et sterkt inntrykk på meg gjorde fortellingen fra Gerd Norma Berntsen, født Jansen. I avsnittet om « Minner gjenfortalt historier fra øyene», kapittel 12, forteller hun detaljert og levende om egne opplevelser. Boken inneholder flere fine og levende skildringer fra folk som opplevde i vanskelige årene.

Redaksjonen av boka skal ha honnør for å ta med historien om de som vi helst ikke vil skrive om: Den norske tyskvennlige delen av lokalbefolkningen og de aktive nasjonalsosialistene som også terroriserte befolkningen. Noen av de mest aktive blant de tyskvennlige har også i de seinere år åpnet publisert og begrunnet støttet til den tyske okkupasjonsmakten og en aktiv støtte til tysk krigføring. Den offentlige historien om forholdene under krigen har unnlatt å vise til den aktive støtten til Tyskland, Adolf Hitler, blant den norske befolkningen.

I denne forbindelse valgte jeg å studere på nytt listen over personer som var mistenkt for landssvik publisert i boken: « Liste Nr.1 over mistenkte for grovere arter av landssvik mai 1945». Boken som ble utgitt i 2013, inneholder av noe over 800 sider med navn. Aktuelle navn er oppført under stikkordet, Tønsberg. Listen over personer er meget lang .171 aktuelle navn er registrert.Tjøme er registrert med 8 personer.Tønsberg er notert med 59 personer.Tallene må brukes kritisk fordi bosted for personene er ikke alltid notert. Det vises til en begrenset del av listen. Noen aktuelle navn fra Tjøme, Hvasser, Sem, Stokke, Nøtterøy, Veierland og Tønsberg omfatter disse navnene:

Åsen ( Berg k.leir), Olaf Abrahamsen(Vasser/Tjøme), Alf Aker, Haakon  D. Alstad, Kjell Amundsen(Nøtterøy), Sam Amundsen(Nøtterøy), Andersen ( Berg K. Leir), Yngvar Eugene Arnesen(Tønsberg), Nordmann Bay(Tønsberg), Berntsen(Berg K. Leir), Åse Bjeck, Eivind Bjerk, Bjørnsrud (Berg K.leir), Bogen (Berg K.leir), Bryng (Tønsberg),Olav Frich (Nøtterøy),Hans Galleberg(Tønsberg), Georg Gillstrøm(Tønsberg), Grønland(Berg K.leir), Magne Gullhaugen, Finn Hannevig, Hansen(Berg K.leir), Hansen(Stokke), Bunes(Berg K.leir),

Kåre Detlie, Drøscher(Berg K.leir), Martin Ellingsbø(Stokke), Torleif Arne Eriksen, Fagerhus(Berg K.leir), Einar Farmø(Stokke), Peder Franes, Fossum(Berg K. leir), Aage Berg Hansen(Tønsberg), Bjarne Hansen(Tønsberg), John Hansen(Tjøme/Engø), Odd Steen Hansen(Tønsberg), Ludvig Hasle(Larvik), Ludvig Haslund(Tønsberg), Holger Hassum(Slagen), Haug(Berg K.leir), Jardar Søreide Havikbotn(Tønsberg), Halvor Pedersen Hektoen(Tønsberg), Anders Kristian Hem(Nøtterøy), Olaf Hidle(Berg K.leir), Sven Johan Hilde(Stokke), Einar Hjelmsø, Alf Hodtvedt(Tønsberg), Johan Olsen Holme(Tjøme), Ingeborg Olsen Holme(Tjøme),

Sverre Olsen Holme (Tjøme/Brøtsjø), Fridtjof Nordeng(Tjøme),Arnt Lunde(Tjøme),Ivar Stang(Tjøme), Robert Røsand(Nøtterøy).

Flertallet av navn på listen har oppført Tønsberg som fast bosted.

Noen personer har blitt navngitt i flere bøker om de som valgte å støtte den tyske okkupasjonen samt deltok aktivt i den militære støttet til Tyskland. Thomas Hvistendahl og Per Kjølner har latt seg fotografere samt vist bilder av seg i noen bøker. I bøkene « Fra norske frivillige i Waffen-SS», «Nordmenn på Østfronten « og « III.Germanic SS-Panzer -Korps. The History of Himmler’s favorite SS-Panzer-Korps 1943 -1945. Volume 1: Creation – September 1944 «, er de omtalt. Untersturmfuhrer Per Kjøner mottok også jernkorset 1.klasse.

DEN MILITÆRE MOTSTANDSKAMPEN

Til tross for den tyske militarisering av områdene, unngikk lokalbefolkningen alvorlige militære aksjoner. Noen aksjoner må nevnes. Vestfolds motstandsgrupper ble utsatt for alvorlige opprullinger av aktive grupper. Raymond Colbergs virksomhet skapte problemer for gruppene i Vestfold. Mange måtte rømme til Sverige. I sammen med agent Laura Johannesen avslørte Raymond Colberg radiosenderen « Iota» i Sandefjord distriktet. Motstandsgruppen som ble ledet av politimannen Øyvind Ask ble avslørt. I følge boka:» Over Grensen», skrevet av Arnfinn Moland, ble Raymond Colberg likvidert av den tidligere kriminelle Johannes S. Andresen kalt» Gulosten». Han var utdannet i England som agent i SOE.Han var også meget kjent i Norge før krigen som yrkeskriminell.

OSVALD GRUPPEN – ASBJØRN SUNDE OG HARRY SØNSTERØD

En honnør til redaksjonen må gis igjen fordi historien om de «Osvald-gruppen», om sabotøren Asbjørn Sunde og Harry Sønsterød tas med omtalen av den militære aktiviteten i områdene. I dokumentarfilmen: « Offer eller Spion «, er Harry Sønsterød et tidsvitne om sabotasjene i Vestfold. Filmen er også vist på Nrk. Den er til utlån på bibliotek.Harry Sønsterød til venstre i bildet.Tedd Urnes til høyre i bildet tatt etter et intervju med Harry Sønsterød i hans privat bolig. I dokumentarfilmen:"Sabotøren & Kureren" er Harry Sønsterøds virksomhet som sabotør i Osvaldgruppen under krigen hovedemnet.Filmen ble gjort ferdig i 2018. Harry Sønsterød er spilt av Kenneth Åkerland Berg.



FLYKTNINGTRAFIKKEN

Milorg lederen Jens Chr. Hauge forlagte å bli transportert til Sverige av skipper Bertram Andresen. Han disponerte fiskeskøyta « Anna» som ble flittig brukt i flyktningtransporten. «Anna» lå fast ved Steinberget på Nes, Hvasser. I følge boka om Jens Chr. Hauge omtales noen av hans mange reiser til Sverige: « Jens Chr. Hauge – fullt og helt « skrevet av Olav Njølstad. Redningsskøyta « Conrad Langaard» ble også brukt til flyktningtransport som tok om lag fire til fem timer fra Nøtterøy til Sverige. Viktig å bli minnet på at de tyske/norske agentene var aktive i området også. Transportene ble organisert fra Tønsberg.

KONKLUSJON

I 2007 ble boka: « Øyboere i Krig» utgitt av Hvasser og Brøtsø Historieforening. Arkiver har blitt gjort tilgjengelig for forskere og historie interesserte etter 2007. Vi tåler å høre at krigen ikke ble vunnet av «gutta på skauen» alene. Den sivile motstandskampen var også viktig. Vi tåler også å lese at mange – litt for mange -støttet den norske og tyske nazifiserings politikken. Historieskriving er ikke alltid en hyggelig påminning om nasjonal svik, nederlag og en terrorisering av befolkningen. Landet skulle tjene den tyske krigføringen. Noen forsto litt mer enn andre at en sivil motstand ikke var nok. Derfor begynte de kommunistiske motstands gruppene en aktivitet som ikke ble godkjent hverken av ledelsen i Milorg eller den norske regjering i England. Etter krigen, og også under krigen, ville ikke Arbeiderpartiet samarbeide med de aktive kommunistiske gruppene. Freden skulle vinnes av Arbeiderpartiet etter krigen. «Osvald-gruppen» og hans tilhengere skulle ikke få den oppmerksomhet de fortjente. Viktig å bli minnet på at Max Manus var britisk agent. Utdannet i England. I vedlegg til boken omtales også «Wollweber-gruppen». Få kjenner til denne gruppen. Sjømannen Asbjørn Sunde ledet gruppen i 1940. I perioden 1941 til 1944 utførte «Osvald-gruppen» 109 sabotasjeaksjoner mot den tyske okkupasjonen.

Boken anbefales av alle som er interessert i den annen verdenskrig og Norge. Tjøme historielag har utført et omfattende arbeid i innsamling av rapporter, glemte notater og samtaler med folk som husker tiden.

TJØME HISTORIELAG -MILORG – SEKSJONEN

MILORG PÅ ØYENE 0-153 3 Nøtterøy, Tjøme, Hvasser og Veierland. Historien om Milorg på Nøtterøy, Tjøme, Hvasser og Veierland « Hvem var de, deres omgivelser, motstandere og samarbeidspartnere «.

Utgiver: Tjøme Historielag. 2020.

Tedd Urnes

 

 

 

 

No comments: