Sunday, November 24, 2024

 

TYRKIA: SILKEVEIEN – EN TUROPPLEVELSE BARE


Silkeveien besto av et nett av karavavane veier som bandt Europa og Kina sammen. Veien ble kjent fordi Marco Polo fortalte om egne reiser. Silke var en viktig vare som ble fraktet fra Asia til Europa .Veien ble oppkalt etter varen som ble fraktet-silke. Veiene gikk fra Middelhavet og Svartehavet, sør og nord for Det kaspiske hav.


Vi møtte ikke noe som kunne minne om Marco Polo som reiste til Kina i årene 1271 til 1295. Nei- vi merket heller ikke rester av hans enorme energi. Vi gikk veien som kalles Silkeveien. En begrenset strekning på bare 3600 km. Likevel syntes de fleste av oss at turen var litt anstrengende. Veien var belagt med steiner. Blikket måtte bli rettet ned og ikke opp. Vi kom frem til slutt hele gruppen av norske fotturister fra byen Alanya. En fin tur tross alle steinene i veien.


 

 

Thursday, November 21, 2024

 

OM AKTIV BOK GRAVING – OM BOK ARKEOLOGI


Vi bokgravere kjeder oss aldri så lenge vi kan få adgang til de mange bokkassene som finnes på ulike hotell. En spennende jakt på glemte bøker. Min siste alvorlige ekspedisjon ble utført blant bøker plassert på hylle i Grand Horizon App. Hotell i den tyrkiske byen Alanya. Resultatet ble meget positivt. Jeg fant en sjelden bok av Jon Michelet: « Le Coconut ». Boken ble utgitt på Forlaget Oktober i året 1988. Sidetallet er meget beskjedent på bare 161 sider. Allerede på første side siterer forfatteren den kjente fransk forfatteren Charles Baudelaire: « … Le silence et la nuit s’installerent en lui, Comme dans un caveau dont la clef est perdue…». Jon Michelet stiller en rekke krav til leseren med henvisning til personer som han antar vi kjenner? Her er en liste over noen av de navn som nevnes i boka: Mark Twain, General Gordon, Marcel Proust, Esther Williams, Truman Capote, Ingmar Bergman, Olof Palme, Juliette Greco og Anita Ekberg. Liste kan bli tilføyet mange andre navn også for interesserte.


« Le Cocunut» er en meget spesiell bok om et samfunn på øya Mauritius. Hovedpersonen i boka kaller seg « Baron». Han drifter et hotell hvor gjestene består av en merkelig blanding av personer med helt ulike interesser. Den nasjonale bakgrunn blant gjestene er også meget varierende. Vi møter sjømenn, boms, multimillionærer og bistandsarbeider. Et merkelig og mystisk manus blir gjenstand for mye oppmerksomhet. En norsk bistandsarbeider påtar seg arbeidet med å oversette dokumentet En felles følelse blant gjestene er at de lever i eksil. Forfatteren har valgt å skrive delvis på engelsk selv om norsk blir hovedspråket. En merkelig liten bok om en glemt øy i Indiahavet som i dag er besøkt av mange turister fra hele verden. Et positivt resultat av min siste bok ekspedisjon blant glemte bøker.

Tedd Urnes

21.11.2024

Tuesday, November 19, 2024

 

DEN GANG JEG VAR YNGRE




En magistergrad i litteraturvitenskap behøver ikke være en sikker garanti for aktiv litteratur innsats. Enkelte unntak finnes blant de mange studentene som kan vise til en eksamen innen faget litteratur kunnskap. Berit Anna Hoff er en av de mange som kan faget litteratur historie, og som klarer å skape ny litteratur. Vi som vokste opp i drabantbyen Lambertseter i Oslo på femtitallet, kan vise til spennende opplevelser. Få av oss kan kalle oss «poeter». De som utmerket seg på folkeskolen på Lambertseter ble lagt merke til. De var ikke i flertall. I følge kommentar fra min venn Petter Mohn var Berit Anna Hoff blant disse få skoleflinke. Hun kunne sette læreren fast i mange fag. Den lille, beskjedne diktsamlingen med tittel: « DEN GANG JEG VAR YNGRE ENN JEG ORKET Å VÆRE» gir leseren få kunnskaper om livet på Lambertseter i forrige århundre. Diktenes innhold skaper en indre reise i poetens personlig opplevelser. Emner for reisen er: Glemt og mistet kjærlighet, om savn og sorg,  om tapt og glemt barndom, om tap av uskyld og om svik. Hun har tidligere utgitt tre diktsamlinger: « Snart er vi bort», « Sanger om sorg og elskov», og « Send ikke Askepott på flere ball». Noen av diktene treffer meg sterkere enn de andre. Personlig måtte jeg lese diktene flere ganger før jeg egentlig forsto alvoret i diktene. Anbefaler leseren disse diktene: «Snøen på markene», « Aldri mer» og « I Gaza herjer hungersnøden». Vi blir minnet på en verden vi helst håpet kunne bli bedre.

Diktsamlingen er utgitt på Elefantus Forlag i 2024.

Diktsamling av Berit Anna Hoff: Den gang jeg var yngre enn jeg orket å være.